tomislav-donchev-187984Вицепремиерът категорично отрече обвиненията от страна на опозицията, че управляващите се готвят да фалшифицират изборите

Взетото решение в петък за прага на преференциите беше грешка. Винаги се случват грешки, няма някой, който да не греши, заяви в сутрешния блок на „Нова телевизия“ вицепремиерът Томислав Дончев.

„Това звучи и много лошо в ушите на гласоподавателите – няма да ви дадем да си пренареждате кандидатите”.

„На изборите през последните няколко години, прагът, който е коментиран, е минаван, но е факт, че е много трудно”, коментира още Дончев.

„От волята на партията и желанието на гражданите – по-важно е желанието на гражданите”.

Самият той заяви, че е склонен да влезе в листата на ГЕРБ на някое от последните места и да се бори за преференциален вот.

„В последно време осигуряването на кворума и нормалната работа на парламента е нелека задача. В името на това вероятно се правят различни компромиси. Но трябва да напомним, че в компромиса има граница”, заяви още Дончев.

Дончев категорично отрече обвиненията от страна на опозицията, че управляващите се готвят да фалшифицират изборите. Относно машинното гласуване той коментира, че то би помогнало най-вече за премахване на част от техническите грешки.

„Темата сигурност е голямо препятствие, когато говорим за машинно гласуване. Две европейски държави се отказаха последните години заради сигурността. Темата сигурност по време на избори е най-големият риск. Това би значело конституционна криза. Сигурността винаги трябва да е на първо място”, коментира Томислав Дончев.

„Нали не очаквате да ви убеждавам, че корупция няма. Разбира се, че има. Ние сме в класацията до останалите балкански държави. Ако трябва да се цитирам, ще кажа: Корупцията е проблем на обществото. Всички, които се дразнят на корупцията, всъщност имат роднина или познат, който е бил корумпиран или е давал подкуп. Това е истината“, завърши той.