syzdadoha-kalendar-posveten-na-vasil-levski-41070Навършват се 146 години от гибелта на Васил Левски.

Апостола на свободата ще почетем днес с редица събития в София и страната.

Възпоменание на 146-ата година от гибелта на Васил Левски ще събере обществеността на Карлово и вицепрезидента Илияна Йотова пред паметника на Апостола днес. Церемонията в родния му град започва в 18 ч. Час по-късно ученици от СУ „Васил Левски“ ще изнесат спектакъла „Васил Левски – един неосъществен сценарий“ в Народно читалище „Васил Левски – 1861“, а Йотова ще бъде сред зрителите. Възпоменателното отбелязване на годишнината е под патронажа на вицепрезидента.

Във възпоменателна церемония по повод обесването на Левски ще се включи и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева в Петрич. В 18:15 ч. тя ще присъства на ритуала по полагане на венци и цветя в знак на почит към Апостола на свободата и ще произнесе слово.

Също днес Столичната библиотека и фондация „Въздигане“ ще представят новата книга на Николай Иванов „Проучванията на евреите за бесилката и гроба на Левски“, заедно с документална изложба, свързана с последните разкрити документи за смъртта на Апостола. Откриването е от 17:30 ч. в Мраморното фоайе на Столична библиотека.

Националният военноисторически музей (НВИМ) почита Апостола с безплатна семейна образователна програма (от 10:30 и от 14 ч.) „Васил Левски – вчера и днес“. Днес НВИМ предлага безплатен достъп до своята най-популярна образователна програма за всички посетители. Те имат възможност да научат повече за личността на Апостола, за неговия живот и за влиянието му в наши дни.

От днес Драгоман ще има паметник на Левски. Той ще бъде официално открит в 11 часа.

Панихиди, поклонения и културни събития във връзка с отбелязването на 146 г. от гибелта на Левски са планирани още в Добрич, Велико Търново, Кюстендил, Стара Загора.