Сега четете
Великобритания с остри критики към Фейсбук

Великобритания с остри критики към Фейсбук

Социалната мрежа „Фейсбук“ умишлено е нарушила законите за конкуренция и защита на личните данни. Платформата трябва спешно да започне да работи под установена от закона регулация.

Това се казва в унищожителен доклад на британския парламент, в който компанията и нейните ръководители се заклеймяват като „дигитални гангстери“, пише „Гардиън“.

Комисията по дигитализация, култура, медии и спорт публикува окончателния си доклад след 18-месечно разследване на американския технологичен гигант за дезинформация и разпространение на фалшиви новини. В доклада се казва, че платформата „Фейсбук“ целенасочено е възпрепятствала разследването и не е успяла да спре опити на Русия за манипулиране на изборите.

„На компании като „Фейсбук“ не трябва да се позволява да се държат като „дигитални гангстери“ в онлайн света, които смятат, че са над закона“, се подчертава в доклада.

„Демокрацията е под риск от злонамерено и безмилостно атакуване на граждани с дезинформация и персонализирани „тъмни реклами“ от неустановени източници, извършвано през големите социални платформи, които използваме всекидневно“, предупреждава председателят на комисията Деймиън Колинс.

Съоснователят и изпълнителен директор на „Фейсбук“ Марк Зукърбърг е обвинен в неуважение към парламента след отказ на три отделни искания да предостави доказателства. Вместо това е изпратил служители, които не са успели да отговорят на въпросите на комисията.

Предупреждава се, че британският изборен кодекс е неподходящ за целта си и е уязвим пред намеса от чужди враждебни актьори, включително агенти на руското правителство, които се опитват да дискредитират демокрацията.

В доклада от 108 страници също така се призовава британското правителство да започне независимо разследване за „чуждо влияние, дезинформация, финансиране, изборна манипулация и споделяне на данни“ на референдума за независимост в Шотландия през 2014 г., на референдума за ЕС през 2016 г. и на парламентарните избори през 2017 г.

Вижте и

Лейбъристите бързо подкрепиха откритията на комисията и поискаха създаване на нов независим регулатор с големи правомощия и възможности за налагане на санкции.

Разследването започна през 2017 г. във връзка с разпространението на фалшива информация в социалните мрежи. То беше засилено през март на следващата година след разразилия се около Cambridge Analytica скандал.

Английският вестник „Обзързвър“ разкри, че компанията тайно е събирала информация за милиони потребители на „Фейсбук“, която впоследствие е продавана на политически клиенти с цел по-ефективно манипулиране на потенциалните избиратели. Няколко седмици след разкритията компанията изпадна във фалит.

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре