Лили БояноваОнлайн поредицата „Новините отвътре“ влиза „зад кадър“ на добрите новини.

Журналистите, които работят по най-харесваните Тв репортажи – тези за добрите новини, се сблъскват с много повече предизвикателства, отколкото изглежда отстрани, докато се радваме на поредната положителна история. Това става ясно от новия епизод от онлайн поредицата „Новините отвътре“. Кратките филмчета на сайта btvnovinite.bg разкриват интересни и полезни детайли от работата на ТвЖурналистите зад кадър, за да могат потребителите да се ориентират по-лесно в информационния поток, изпълнен с фалшиви новини.

„Има истории, за които съм чакала половин година, след като съм заявила, че искам да ги снимам“, споделя Водещата на bTV Новините и автор на рубриката „Вярваме в доброто“ Лиляна Боянова. Много често героите в тези истории искат да останат скрити, имат нужда от сериозно убеждаване, а и не всичко може да бъде разказано толкова лесно в телевизионен формат. Чакането обаче си заслужава, защото целта на новинарския екип на Телевизията е чрез примери да предизвиква доброто у другите. Понякога добрата новина може да бъде тъжна.

Пример дава Водещата на „Тази събота и неделя“ Алекс Кръстева, която, за да разкаже как предстои да бъде изграден център в помощ на деца от семейства в риск, трябва да покаже защо е необходим той. А това е свързано с разказването на истории на хора, които имат нужда от тази помощ. Независимо, че добрите новини генерират много висок рейтинг, новинарската емисия не може да се изчерпва с тях. „Новините са огледало на действителността. Добрите новини могат да бъдат само част от него, защото всеки ден се случват и не толкова хубави неща“, казва Лили Боянова. Опитите за измама не подминават и добрите новини, затова екипът на bTV Новините съветва зрителите да се доверяват само на благотворителни кампании, които са проверени от Журналистите.

„Фалшивите новини девалвират доверието в нашата работа… Но нашата професия е лична и ние стоим зад емисията и репортажите такива, каквито са, с нашите лица и имена“, добавя Водещата на bTV Новините.

Цялото видео гледайте тук https://bit.ly/2GpaRAr