Apple-logoApple се е съгласила да плати 571 милиона долара на френските власти за уреждане на данъчните задължения, натрупани в предходни години, съобщават френските медии във вторник. “Като мултинационална компания Apple редовно се одитира от фискалните власти по целия свят”, заявява Apple France в изявление пред Reuters. “Френската данъчна администрация наскоро приключи многогодишен одит на операциите на компанията във Франция и тази инфорнация ще бъде публикувана в нашите публични сметки.”

Главоболията за Apple все още не са приключили. И те може да станат още по-тежки през 2019-а Мнението на двама експерти Apple е подложена на натиск от френското правителство, тъй като финансовият министър Бруно льо Мер се опитва да прокара дигитален данък в целия ЕС. Усилията, които бяха посрещнати с известна опозиция от други страни от ЕС, биха приложили 3% данък върху онлайн приходите на технологичните гиганти като Apple, Google, Facebook и Amazon.

През 2016 г. Европейската комисия нареди на Apple да плати 14,5 млрд. долара неплатени данъци на ирландското правителство, заявявайки, че Ирландия е предоставила незаконни данъчни облекчения на американския технологичен гигант. ЕС заяви, че през 2014 г. Apple е платила ефективна ставка на корпоративния данък от 0,005% върху европейските си печалби. Коментар от Apple не е бил наличен веднага. Данъчният орган на Франция отказа да коментира пред CNBC.