Сега четете
Вижте лечебната мощ на лимонa

Вижте лечебната мощ на лимонa

imagesАко държим на формата си, трябва да започнем деня с един изцеден лимон в чаша топла вода и лъжица хубав мед. Бъдете сигурни – организмът само ще ви бъде благодарен за това предложение.

Причината за това е, че лимонът е един от най-благодатните за здравето ни продукти. Неговите възможности в това отношение са буквално фантастични. Лимоните са истински магьосници и това се дължи на тяхната уникална комбинация от различни, много полезни съставки.

Сокът на лимона съдържа до 6 на сто лимонена киселина. В месестата част са скрити органични киселини (лимонена, ябълчена) , пектинови вещества, захари (до 3,5 на сто) , каротин, фитонциди, витамини (тиамин, рибофлавин, аскорбинова киселина), рутин, флавоноиди, производни на кумарина, галактуроновата киселина, сесквитерпени, хесперидин, иоцитрин, ериодиктиол. А в семената ще открием множество липиди и горчиви вещества, като например лимонин.

В лимона има най-вече витамин С – до 140 мл витамин С в 100 грама – който ни е особено важен за правилния обмен на веществата в организма.

Лимонът е наш защитник и активно участва в лечението на дихателните ни пътища, инфекциозни и кожни заболявания, полезен е и за укрепване на сърдечно съдовата, нервната, ендокринната система. Оказва благоприятно въздействие на целия ни опорно двигателен апарат.

Ефективно противораково средство
Защото е способен да унищожава канцерогенни клетки. Особено ефикасен е при лечението на 12 вида рак, като рака на дебелото черво, на гърдата, простата, рака на белия дроб, панкреаса и др.

Добре е да знаем, че в кората на лимона се съдържа близо десет пъти повече витамини и биоактивни съединения, отколкото в самия сок. Затова тя препятства ръста на злокачествените тумори. Установено е, че при хора, които са яли лимонови кори е намалял сквамозния клетъчен рак в сравнение с хора, които само са пили сока.

Учените обясняват този ефект на лимоновите кори със съдържащото се в тях D-лимоново вещество, което е известен инхибитор (вещество, което блокира физиологичен процес) на рак на гърдата, белите дробове, дебелото черво.

Чисти организма ни от отрови
Редовната (всекидневна) консумация на лимони очиства организма ни и оптимизира храносмилането ни. В него се съдържа елементът цитрин, които подобрява усвояването на витамин С и така извежда отровите от организма ни. Установено е, че неговата атомна структура съответства на тази на слюнката ни и стомашния сок.

Вижте и

Лимонът способства и за изработване на жлъчка в черния дроб. Има диуретично и бактерицидно действие и затова е незаменим помощник за премахване на калциеви камъни в пикочните пътища.

Притежава антибактериални и противовирусни свойства
От най-дълбока древност хората са използвали лимоните за изчистване на дихателните пътища, при астма, бронхит, ангина, грип. Ето една простичка, но ефективна рецепта при простудни заболявания и упорита кашлица. Смесете сока от ½ лимон с една супена лъжица мед и пийте всеки час. Лимонът действа отхрачващо, а медът смекчаващо.

Защитава ни от нитрати
Лимоновият сок е и сериозно дезинфекционно и антибактериално средство. Ако искате сигурност, че плодовете и зеленчуците са чисти, по-добре ги напръскайте с лимонов сок, след като сте ги измили.

Освен това лимонът унищожава токсините. Той е и мощно средство срещу стоматит (заболяване на устната кухина), паразити. Предпазва и от диабет, регулира кръвното налягане, ефикасен е при разширени вени, артрит, ревматизъм, атеросклероза. Справя се с главоболието – вдишването на мириса на лимонова кора например намалява стреса , безпокойството, депресията, умората.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре