Тя е една от първите звезди на поп фолк музиката в България. На сцената е вече 21 години, а последните сезони на „Гласът на България“ се изявява и като един от четиримата треньори в най-гледаното музикално риалити.

Камелия е певица, която знае цената и жертвите в името на шоубизнеса. През последните пет години кариерата й се движи от собствената й продуцентска компания, което е прецедент в родната фолк индустрия, доминирана от 2-3 големи компании. Има ли успеха рецепта и какъв участник си търси Камелия в новия сезон на „Гласът на България“ – вижте в интервюто.

Ако не се лъжа, до момента няма победител от формата, който да се е реализирал в поп фолк жанра. На какво смяташ, че се дължи това и имаш ли амбиция в новия сезон да търсиш подобен участник?

Аз лично си търся. Предстоящото ми участие като треньор в „Гласът на Бълария“ е за трети пореден сезон, което е прецедент за изпълнител от нашия жанр. Предишните два сезона не се яви такъв кандидат. Смятам, че това се дължи на спецификата на пеене на тази музика. Наистина хората по-рядко се явяват с поп фолк пеене в този формат.

Какъв глас си търсиш?

Търся специфичен тембър, който да не имитира друг изпълнител. Често ми се случва зад гърба ми да пеят като Тони Стораро или Софи Маринова. Аз не търся имитатор, аз търся различен и уникален глас. Нещо, което да е ново, да носи в себе си емоция, да има чувство, добре да борави с техниката в поп фолк жанра и общо взето да докосне сърцето ми.

Очакваш ли новия регламент да вкара допълнителна интрига във формата и ще ни разкриеш ли повече за него?

Ами то интриги си имаме, две години си ги показахме. Сега ще видим с новата колежка Михаела Филева как ще се сработим, защото на нея й е за първи път във формата. Но, ми изглежда доста интелигентно и приятно момиче. Тя е певица, която има своите успехи и мисля, че няма да има проблем да се съюзим срещу мъжете и едната от нас да победи тази година.

Колкото до новите правила – тази година имаме блокбутони , които можем да ползваме ако искаме да се преборим за даден изпълнител и той да не отиде в отбора на някои от другите трима треньори. Натискайки го мога да избера кой от останалите колеги да блокирам. Така че ако си избера да блокирам например Графа, той дори и да се обърне, ще види, че е бил блокиран от мен и не може да се бори за съответния изпълнител. Това вкарва напрежение, защото трябва да имаш предположение кой от менторите би се обърнал – ти може да си мислиш, че гласа ще му хареса и той ще се обърне, но той може изобщо да не го направи и така ти пропада използването на този блокбутон.

Другото ново в регламента е, че имаме право само на една кражба. Предишните сезони бяха две – когато вече сме си сформирали отборите и в следващия етап трябва половината хора да си тръгнат имах право на две кражби – една от отбора на Лечев и един участник от Графа например. А, сега ще е само една и това те прави още по-отговорен – трябва да мислиш дали наистина си заслужава този човек, защото нямаш право на грешка.

Какъв съвет ще дадеш на всички онези млади момчета и момичета, които идват на кастингите? Какво трябва да притежават те за да спечелят Камелия?

За мен е много важно какво искат, в каква посока се виждат. Не е достатъчно само да са добри певци. Хубавият глас естествено е водещ, но от там насетне започва изграждането на един образ. И тук вече става важно каква преценка имат те за себе си, трябва да са наясно какво искат и какво не искат, да имат позиция, характер, да са отговорни, да са отворени към промени и да чуват това, което им се говори. За мен е важно да виждам, че в изпълнителя има развитие и надграждане.

Казват, че шоубизнеса е безмилостен. Какво ще коства на бъдещата музикална звезда на България да оцелее в него?

Всичко си зависи лично от човека. Стигнала съм до този извод преминавайки през моята кариера и анализирайки колегите ми и шоубизнеса отвътре и от вън. Човек с качества може и да има успех, може и да се разглези, може и да се пречупи, да се самозабрави и тогава губещия е той и няма кой да му помогне. Но, пък може и да се изгради ако изпълнителя е отговорен към себе си и публиката – да не се научи да се възползва от плейбеците, да не претупва участията си. Лична отговорност на всеки е да е коректен, да умее да се сработва, да си търси песните така, че може да ги изпълни с чувство и да може да се изрази чрез музиката си. И когато видиш, че има отклик да продължиш да се раздаваш, а не да започнеш да лъжеш публиката с плейбеци и да закъсняваш за участия.

Камелия, ти си на сцената 21 години? Тези неща, котио изброи ли са твоята лична формула за успешна кариера?

Да, абсолютно. Всичко, което казвам сега е на базата на моите преживявания и опит и наблюденията ми върху кариерите на мои колеги. Някои бяха много талантливи, но заради липсата на характер, отговорност, будност и дори липса на комуникация с публиката залязоха. Много е важно да виждаш нещата такива каквито са в действителност, а не такива каквито ти се иска да бъдат. Защото хората често се самозалъгват, а действителността е далеч по-сурова.

Миналата година беше много успешна за теб – извади голям хит, а песента „Луда по тебе“ заживя нов живот (бел. ред. българската версия на Камелия бе изпята от сръбска певица във филма „Южни ветър“). Разкрий ни нещо за твоята 2019-та, какво си подготвила за почитатели ти?

Нови песни и нови проекти. Но, аз обичам да говоря когато имам поне някакви демо записи. Имам неща, които съм подготвила като текстове и аранжименти, имам и идеи за клип. Но идеите не трябва само да се споделят, а и да се реализират за да не излиза, че напразно говорим. Да съм здрава, да съм жива и както се казва да не ми мине черна котка пътя се надявам нещата да ми се получат както съм ги замислила.

А, иначе 2018-та изпратих с много любов и голяма благодарност за това, което ми се случи. Реакциите на хората ми показаха, че като хит „Името ти“ е на ниво „Луда по тебе“. Много беше радостно и неочаквано за мен това, което се случи с „Луда по тебе“, която завладя Балканите. Песента в оригинал е изпълнена от Лепа Брена, но изведнъж стана популярна в моето изпълнение и социалните мрежи се изпълниха с клипчета на млади хора от съседните ни държави, които пеят точно на български с хаштаг #ludapotebe. Големи благодарности…

„Гласът на България“ започва на 24 февруари от 20.00 часа, в ефира на bTV