Старата столица ще бъде домакин на събитията по случай 140-ата годишнина от Учредителното народно събрание и приемането на Търновската конституция. Затова днес гост във Велико Търново бе председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. cveta

Заедно с кмета на Велико Търново инж. Даниел Панов и представители на инициативен комитет представиха програмата за отбелязване на годишнината, включваща Тържествено заседание на 44-ото НС във Велико Търново на 16-ти април тази година. Инициативен комитет от 15 великотърновски общественици предложи датата 16-ти април да бъде обявена за официален празник – Ден на българската конституция, а град Велико Търново да бъде обявен за историческа и духовна столица на България.

Родолюбивата идея ще бъде внесена в Народното събрание и бе представена на председателя на Парламента Цвета Караянчева, която гостува в нашия град за обявяване на програмата за честване на 140 години от приемането на Търновската конституция. Именно Старата столица ще бъде център на националните чествания, тук ще е и кулминацията на тържествата.

51051946_10212795850083023_3847438167682580480_nВ Инициативния комитет влизат Великотърновският митрополит Григорий, Нейко Генчев – общински съветник, издател и председател на Институт за приложна музеология, проф. д.и.н. Милко Палангурски – историк и преподавател във ВТУ, адвокатите Веселка Коева и Йордан Цветанов, д-р Иван Църов – директор на Регионален исторически музей, историка и почетен гражданин на Велико Търново проф. д-р Пламен Павлов и археолога проф. д-р Хитко Вачев.

Прегърнали идеята още са Венцислав Спирдонов – председател на Великотърновски общински съвет, проф. д-р Христо Бонджолов – ректор на Великотърновски университет “Св. св. Кирил и Методий”, бриг. генерал Пламен Богданов – началник на Национален военен университет “Васил Левски”, Даниела Минева – председател на адвокатската колегия и д-р Иван Александров – директор на Регионална библиотека “Петко Р. Славейков”.

„Велико Търново заслужава признанието „Историческа и духовна столица на България“. Един от най-славните периоди от историята на Второто българско царство е свързана именно с Търновград. От тук Асеневци и тяхната династия управляват 208 години българската държава. От тук България се превръща във велика сила през Средновековието и нейното влияние е огромно не само в политически и военен аспект, но и по отношение на православния християнски свят.

Затова след Освобождението от 500-годишното турско робство Търново е считан за вечната столица. Така го нарича и Стефан Стамболов – големият български държавник. Затова тук е поставено началото на Третата българска държава, приета е първата Конституция, поставено е началото на борбата за обединение на българските земи, прокламирана е Независимостта“, продължи Даниел Панов.

„Този статут няма да е проява на местен патриотизъм, а ще е символ, че ние българите като народ тачим историята, гордеем се и почитаме нашите предци, които са работили за престижа и авторитета на този град и на България“, завърши кметът Панов.

Автор: Мирослав Дечев

Снимки: Пресцентър