Сега четете
„Ще правим свободна, а не партийна Телевизия“

„Ще правим свободна, а не партийна Телевизия“

618x346Повечето от хората в нашия колектив не са членове на БСП, казва в интервю пред в. Стандарт Любомир Коларов, изпълнителен директор на започналата излъчване вчера  БСтв. 

Г-н Коларов, кое наложи създаването на партийната Телевизия Българска свободна Телевизия?

В началото на 20-и век информацията за хората е идвала главно чрез вестниците. През 20-те години мощно навлиза радиото. Трийсетте години са ознаменувани с големия интерес към документалните кинопрегледи, прожектирани преди художествените филми в киносалоните.

След Втората световна война Телевизията – симбиоза от звук и картина, трайно се настанява в нашия дом. Без да омаловажавам вестници, списания и радио, Телевизията, която погълна кинопрегледите, се оказа най-масово средство за масова информация днес, наред с интернета! Всяка политическа сила ясно разбира това и се старае да бъде колкото се може по-доминираща от другите в СМИ.
Често управляващите в желанието си изцяло да владеят информацията за обществото прибягват до политически натиск върху Журналистиката, прикрита цензура и манипулации. След 1997 г. БСП се озова в незавидното положение с труд да информира за своята дейност, планове и цели българския народ. Сегашното ръководство на БСП, начело с председателя си Корнелия Нинова решава да създаде Телевизията на свободното слово.

През ноември 2018 г. стана ясно, че над 150 души са подали автобиографии за кадри на БСтв. Как събрахте екипа? Има ли сред Журналистите по-известни имена?

Не беше лесен изборът. Хората искаха да дойдат, но не малко се съмняваха в това – до колко БСтв ще успее. Повечето при нас са млади хора. Някои с по-богат Тв опит, други с по-кратък. Ще Ви призная, че имаше не малко колеги от вестници, списания и други места, които искаха да работят при нас, но явно беше, че не познават спецификата на телевизионната Журналистика. И още един немаловажен факт – повечето от хората в нашия колектив не са членове на БСП, но им се работи в свободна медия.

Сред желаещите да работят при нас се обадиха доста известни колеги. Едно от тях ще води много популярният литератор и отскоро член-кореспондент на БАН поета Иван Гранит-ски.

Сутрешният блок е поверен на обичания Тв репортер Стоил Рошкев, студио „Икономика“ на неуморимата Нора Стоичкова, Велизар Енчев ще прави актуалното студио „Политика“, Валерия Касиян – седмично обзорно предаване, международната политика е в ръцете на Николай Грозданов и Виктор Турмаков, Деяна Данаилова отговаря за художествените и документални филми, за спорта Кирил Веселински, реализаторския екип го ръководят Марта Илиева, Христо Чилингиров и Антон Евлогиев.

За главен инженер сме назначили Георги Господинов. Като консултанти сме поканили известните инженери Иван Ковачев и Кирил Гоцев.

За мои заместници съм поканил в БСтв проф. д-р Петко Тодоров и неуморимата фея на БСП – Бояна Бозаджиева – опитен Журналист и пиар.

В абревиатурата на Телевизията присъства думата „свободна“, факт е обаче, че това е Телевизия на левицата. Обаждаха ли Ви се от ръководството на БСП да Ви дават указания как трябва да изглежда БСтв?

Думата „свободна“ не само присъства. Тя е част от смисъла на нашата Телевизия. Искаме в нея да участват хора, които свободно да изразяват своето мнение. Ще каним хора с различни политически виждания. Ще търсим истината!

Още с постъпването на всеки служител при нас му казвам – само истината! Честно и обективно! Без личностни нападки и заяждания на дребно. С чувство на патриотизъм и дълг към Родината! В този аспект бяха и пожеланията към нас от страна на ръководството на БСП.

БСтв ще е поредната партийна медия след „СКАТ“, „Алфа“ и „България 24“, които са съответно на НФСБ, Атака и ВМРО. С какво вашата Телевизия ще бъде по-различна?

 Телевизиите, които изброихте, са се самоопределили с партийната си насоченост, но това не означава, че останалите са аполитични или надпартийни. За много от тях даже не е известен истинският собственик. Явно обаче, че те обслужват управляващите! Спомнете си колко Журналисти в различни телевизии бяха уволнени след заканите на един или друг политик,съпричастен към управляващата каста. Според мен всички медии са партийно привързани макар и да не афишират това.

Вижте и

Да, нас ни субсидира БСП, но това не означава, че БСтв е изключително трибуна на дейците от партията. Ще бъдем обърнати към всички патриотични и национално отговорни сили и движения, към всички, които милеят за България и желаят просперитета на страната.

Какви ще са акцентите в програмата на БСтв?

Тръгваме с „Новини“ и „Публицистика“. Набираме филми – художествени и документални, развлекателни и учебни програми, музика от всичко жанрове. Ще насочим усилия към историческите програма -разказващи не само за славната 1300-годишна летопис, но и истината за факти и събития от най-новата ни история.

Искам да покажем ретроспекции на българското кино, от „Българан е галант“ през „Калин орела“ и до наши дни. Подобна идея имаме и за европейското кино – Го-дар, Антониони, Форман, Вайда, Фелини, руско, американско, световно кино. Мечтата ми е да върнем във всеки понеделник вечер телевизионния театър с участието на артисти и режисьори от цялата страна. Детски предавани, за жените, за селското стопанство, за пенсионерите и младежта, и т.н. Разбира се, и много предавания на социални теми.

Какво покритие в страната ще има БСтв чрез кабелните оператори?

Надявам се добро. Вече получаваме съобщения от различни краища на България, че гледат нашия клип с емблемата на БСтв. Ако не я получават, нека попитат своя кабелен оператор на кой канал е!

Как ще отразявате заседанието на конгреса на БСП в НДК на 26 януари?

Директно ще излъчваме изцяло всичко, което става в залата на конгреса! Дори ще организираме малко студио там, за срещи и интервюта с делегати и гости! След това ще направим резюме, което в късните часове на деня ще излъчим. Благодаря на всички, които ни оказаха и ни оказват неоценима помощ в подготовката и дейността на БСтв!

в. Стандарт • 25/01/2019 г. стр. 5

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре