cyberКитайският регулатор на киберпространството обяви днес, че е изтрил над 7 млн. единици онлайн информация, както и 9382 мобилни приложения. Освен това отправи критики към новинарското приложение на технологичния гигант Tencent за разпространяване на “обидна информация”, предава Ройтерс. Администрацията за киберпространството на Китай посочва в изявление на уебсайта си, че действията са част от разчистването на неприемлива и проблемна информация. Операцията е започнала този месец. Същевременно властите са спрели 733 уебсайта.

Регулаторът акцентира върху приложението за новини Tiantian Kuaibao на Tencent, посочвайки, че платформата е получила заповед да извърши промени, тъй като разпространява “вулгарна” информация, която е “вредна за интернет екосистемата”. Tencent не е отоворила веднага на запитването за коментар. Освен това регулаторът критикува и Huaban, социална мрежа за споделяне на снимки, че носи “сериозни проблеми на екосистемата”.

Huaban обяви на уебсайта си, че нейната онлайн услуга временно е спряна за извършването на промени. Контролът над интернет в Китай се затегна под ръководството на президента Си Дзинпин – усилия, които бяха засилени от 2016 г. насам, тъй като управляващата Комунистическа партия се опитва да се справи с бума на дисидентите в социалните мрежи.

През ноември регулаторът спря 9800 медийни акаунта в социални новини заради нарушения, включващи политически проблемна информация и фалшифициране на историята на Комунистическата партия. По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Виктория Тошкова