big_3184Поправките в Закона за личните данни биха довели до ограничаване на медийната свобода, коментира Десислава Кръстева, Фондация „Право и Интернет“, в предаването „Бизнес старт“ с Водещ Живка Попатанасова, пише Bloomberg TV. Към момента в действащия български закон, който до голяма степен е отменен чрез регламента, няма текстове, насочени към Журналистическата дейност, уточни Десислава Кръстева.

„В момента се дискутират варианти на потенциалните промени в Закона за защита на личните данни. Налице е списък от критерии, за да се прецени дали е допустимо навлизането в личното пространство на съответния адресат на Журналистическо разследване и т.н“, посочи още тя.

„Коментарите промени са насочени специално към работата на медиите. Те целят да въведат изключения от приложимостта на регламента за дейността на медиите. Всяка държава членка трябва да определени как да постигне баланса между свободата на словото и правото на неприкосновеност на личния живот, включително защита на личните данни.

Тези критерии биха довели до това много Журналистически публикации и разследвания да не се случат. Решенията на Комисията за защита на личните данни подлежи на съдебен контрол“. Регламентът влезе в сила още през 2016 г. България се забави, поясни Кръстева. „Това забавяне е малко вероятно да доведе до санкции за държавата, но не е здравословно за бизнес климата“, счита тя.