imagesЕгипетски съд осъди телевизионен водещ на една година затвор за интервюиране през миналата година на мъж, който е гей, предаде БГНЕС. -0:16 Мохамед ал-Геити, който неведнъж е изразявал своята позиция срещу хомосексуалните, е обвинен в насърчаване на хомосексуалността и отхвърлянето на религията.

Съдът в Гиза го глобява с 3 000 египетски лири (147 долара) и разпорежда да бъде под наблюдение в продължение на една година след изтърпяването на наказанието, каза Самир Сабри, адвокатът, завел делото срещу него.

През август 2018 година ал-Геити е интервюирал мъж с хомосексуална ориентация в своето токшоу на частната телевизия на ЛТС и е обсъждал хомосексуалността му в ефир.

По време на интервюто мъжът, чието лице е било замъглено, за да бъде скрита самоличността му, разказал, че е мъжка проститутка и открито е говорил за връзката си с друг мъж. След излъчването на интервюто, Върховният съвет за медийна регулация, най-висшият медиен орган в Египет, е прекратил излъчването на канала за две седмици за „професионални нарушения“.

В изявление съветът каза, че ЛТС ТВ е нарушила „забраната за появата на хомосексуални или промотирането на техните изяви“. Съветът забрани появата на хомосексуалисти във всеки магазин, след като флаг с цветовете на дъгата – символ на общността на лесбийките, хомосексуалистите, бисексуалните и транссексуалните – беше раздаден по време на концерт в Кайро през 2017 година. Хомосексуалността не е изрично забранена в Египет, но гейовете от доста време са обвинявани в разврат от дълбоко консервативното мюсюлманско общество.