През 2007 година излиза първата книга на Тодор Пейчев – автобиографичният роман “По-различен ли?! Не се препоръчва”. Няколко години по-късно, а именно – 2015 – се появява и втората му книга – сборникът разкази “Душата ми плаче за теб”.12

“По-различен ли?! Не се препоръчва” е изповед на един млад човек, различен от общоприетите норми и правила.
Живот, изпълнен с много болка, борба за оцеляване, търсене на обич чрез секс. Опит за бягство от действителността в изкуството, психотропните и самоубийствата… И всичко това на фона на една голяма любов…
“Защо съм различен от останалите хора и никога не намирам вътрешно спокойствие”, често се пита героят.

 

Втората книга на Тодор “Душата ми плаче за теб” е сборник с разкази, изпълнени с невероятните истории на героите. Подвластни на превратностите на времето, в което живеят, те преминават през всевъзможни изпитания. От тотални падения до прекрасни извисявания, присъщи и за повечето хора по света.

Тодор Пейчев е роден в София, България на 18.11.1972 година. Шест години играе в самодейна куклена трупа към Профсъюзен дом на културата „Искър” под ръководството на Стефанка Такева, където открива света на кукления и драматичен театър. А съприкосновението му чрез нея със Студия за игрални филми „Бояна” открива и света на анимационното и игрално кино.

Тези места му дават първоначален тласък в развитието му в изкуството, силно повлиян от артистичната атмосфера, както и от свободния дух и различното мислене на творците. Завършва 23 ЕСПУ „Фредерик Жолио-Кюри”, където попада в една среда на учители и съученици, отворени към съвременния свят и бунтари спрямо ограниченията. След което завършва двугодишна професионална специализация по киноизкуство към Школа по аудио-визуални изкуства „Славал – 7” под ръководството на Слав Едрев, където изучава: операторство за кино и телевизия, режисура за кино и телевизия, актьорство за драматичен театър, журналистика и масови комуникации, история и теория на киното и телевизията, филмов и електронен монтаж, музика и звук в киното и телевизията, сценаристика, сценография и гримьорство.

Авторът, освен че пише и създава образи и персонажи, но и самият той е литературен герой в разказа “Моето прекрасно момче” от сборника разкази “Което си отива” на Людмила Андровска. lyudmila-androvska-koeto-si-otiva-000000974116Авторката въплъщава Тодор Пейчев в героя Нико – гей мъж, чийто начин на живот се определя от сексуалната му ориентация и предпочитания към същия пол.

Автор: Мирослав Дечев