Изказването бе в коментар за случая „Войводиново“ и реакцията на обществеността, политиците и интелектуалците. То бе провокирано от участието на академик Георги Марков в „120 минути“ миналата неделя, като Марков застана на страната на вицепремиера Красимир Каракачанов, според когото ромите у нас станали прекалено нагли. В опит да разкритикува поведението на академика, Гарелов обяви, че е непочтително да говори такива неща в предаването на Светослав Иванов – най-малкото защото водещият сам бил ром.

Това изказване предизвика днес реакцията на Иванов. Който обяви, че за първи път научава тази подробност за себе си. Както и че след изявата на Гарелов му се наложило да влезе в обяснителен режим пред приятелите и семейството си, в т.ч. пред собственото си дете.

„Но никога не е късно човек да научи нещо ново за себе си. Особено от високата трибуна на предаване, което твърди, че се бори с фалшивите новини. Ако не мога да защитя собственото си семейство и близки от фалшиви новини, как да се опитвам да пазя ефира и вас, нашите зрители?“, посочи водещият на „120 минути“.

Ето какво каза Иван Гарелов в „Шоуто на Слави“:

„Знаеш ли какъв интересен случай наблюдавах тук по бТВ? Един от академиците, от тези които подкрепиха Каракачанов, разговаряше със Светльо Иванов. И така много царствено започна да му казва „абе то има и свестни хора сред циганите“. А той не знае, че момчето срещу него е от ромски произход. Светльо го е казвал. И нямаше да е лошо да му го напомни още един път в самото студио, за да му запуши устата. Това е скромността и може би все пак комплекса, който и в него е заработил. Ето, един надарен млад човек, умен, образован, който достойно си върши работата.“

А ето и отговора на Светослав Иванов:

“Във вторник вечерта, в „Шоуто на Слави” гостува Иван Гарелов. Публично, той коментира как академик Георги Марков анализирал в „120 минути” ромите „без да предполага, че водещият”, тоест аз, съм „бил от ромски произход”.

Така ли? И аз не предполагах…

Благодаря Ви господин Гарелов, вашият опит може да научи още няколко поколения журналисти. На достойнство, точност и убеденост в представяната информация.

Но никога не е късно човек да научи нещо ново за себе си. Особено от високата трибуна на предаване, което твърди, че се бори с фалшивите новини.

И казвам това, защото за първи път виждам толкова директно легитимиране на фалшива новина от жълти вестници в национален ефир. Която после трябваше да обяснявам на детето си, на близките, на приятелите си.

Не ме разбирайте погрешно. Нямам нищо против нито един етнос, дори се радвам, че много наши сънародници от ромски произход гледат „120 минути”. Но как да оставиш някого да подменя биографията ти, а през седмица да правиш коментари какъв бич са фалшивите новини?

Аз не мога. За мен това не е игра. А и не съм добър в игрите.

Ако не мога да защитя собственото си семейство и близки от фалшиви новини, как да се опитвам да пазя ефира и вас, нашите зрители?

Наричали са ме соросоид, човек на този и на онзи, на американците, на руснаците, на израелците. Винаги съм подминавал това. Но не и този път. И заради детето ми, и заради истината. А и заради почтеността.

И не на последно място – така постъпват мъжете”.