amazonКитай слага шпионски чипове в устройства за техгиганти, Apple: Не е вярно Американският лидер в онлайн търговията Amazon се сблъска с нов натиск от френското правителство, след като телевизионен репортаж през уикенда показа, че компанията унищожава хиляди нови пелени, играчки и други непродадени или върнати стоки в перфектно състояние. Брюн Поарсон, министър на екологичния и солидарен преход на Франция, каза след предаването в неделя, че е “шокирана” от твърденията и ще държи бизнеса “отговорен” за подобни практики, предаде AFP.

“В следващите месеци в парламента ще бъде приет закон, който ще забрани този вид дейност. Компании като Amazon вече няма да могат да изхвърлят продукти, които все още могат да бъдат използвани”, каза Поарсон. Програмата “Капитал” на телевизия М6 показа кадри от журналист, нает наскоро в дистрибуторския център на Amazon в Саран, близо до Орлеан в централна Франция.

Той успял да заснеме работници, които изхвърлят десетки кафе машини, неотворени кутии Lego и пакети с пелени в огромни контейнери за боклук, вместо да ги рециклират или даряват за благотворителност. Докладът също така показа кадри, заснети от дрон на изхвърлените предмети, насочени към пещи за изгаряне на отпадъци или сметища.

Природозащитниците оределиха това като “екологична катастрофа”. Унищожаването на непродадените стоки е резрешено, съгласно договорите на Амазон с продавачи, ползващи се от нейната платформа – домакин на търговци на трети страни, които често имат запаси в складовете на компанията.

Често е по-евтино да се унищожават стоките, отколкото да се изпращат обратно на производителите или да се организира тяхното разпространение до благотворителни организации, споделят експерти. От седалището на Amazon във Франция заявиха, че правят всичко възможно да намалят броя на продуктите, които трябва да бъдат върнати на трети страни. Но Поарсон заяви, че правителството възнамерява да държи Amazon под отговорност, по отношение правилното изхвърляне на непродадени стоки.

„Искаме „пазарите” като Amazon да бъдат държани отговорни за случващото се с продуктите, които предлагат,” каза тя.