Fb1ZN7gtAWwOGI2qSEP5-40927Гео Милев е роден на 15 януари 1895г. в град Раднево в семейство на учителя и журналист Мильо Касабов. На днешната дата се навършват 124 години от рождението на поета. Когато Гео Милев е на 2 години със семейството му се преместват в Стара Загора, където през 1907 г. основава книжарница и издателство. Гео Милев учи в старозагорската гимназия.

По онова време, 12-годишен, съставя ръкописни вестници и сборници, които сам илюстрира, пише хумористични, патриотични и интимни стихотворения, превежда от руски език стихове. По-късно следва романска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, след което продължава образованието си в Лайпциг. През март 1916 г.

Гео Милев е мобилизиран и изпратен в Школата за запасни офицери в Княжево. Оттам като старши подофицер е изпратен в 34-ти троянски полк, който е на позиция при Дойран.

Назначен е за командир на разузнавателния апарат в града. На 29 април 1917 г. неговият пост е открит от англичаните и е подложен на артилерийски огън. Милев е тежко ранен в главата и загубва дясното си око. През февруари 1918 г. Гео Милев заминава с бъдещата си съпруга за Берлин, за да бъде опериран, като остава там до март 1919 г. Въпреки влошеното си здравословно състояние и многото операции, през тази една година Гео Милев не спира да се обогатява културно и духовно, да се занимава с това, което най-много го вдъхновява.

Посещава множество библиотеки, музеи, изложби, театри – запознава се отблизо с немското изкуство. След като приключва лечението си в немската столица, Гео Милев се връща в София и веднага се захваща с публицистика – започва да издава списание „Везни“ (1919 – 1922), което се оформя като трибуна. Това са години на тежки социални, икономически и политически сътресения в България, които той отразява.

В започналото да излиза през януари 1924 г. списание „Пламък“ Гео Милев печата статии под надслов „Грозни прози“, поемата „Септември“, както и началото на поемата „Ад“. Заради поемата „Септември“ книжки 7 и 8, в които е публикувана, се конфискуват и забраняват, а Милев е даден под съд. През януари 1925 г. списанието е забранено.

На 14 май 1925 г. заради поемата Гео Милев е осъден на 1 година тъмничен затвор, глоба от 20 000 лв. и лишаване от граждански и политически права за 2 години. Той решава да обжалва постановената присъда пред Апелативния съд, но на 15 май е извикан за „малка справка“ от полицията и изчезва безследно. Останките му са открити през 50-те години на миналия век в масов гроб край София (Илиенци). Разпознат е по изкуственото око, поставено му по време на операциите в Германия.

Въпреки краткия си живот – едва 30 годишен, Гео Милев оставя трайна следа в историческата и литературна памет на българина. Активната му публицистична дейност съдейства за развитието на модернизма, на българския периодичен печат и като цяло за обогатяването и одухотворяването на съвременния българин.

Той има ясно съзнание за значимостта на културната си мисия и доколкото му позволяват обстоятелствата я изпълнява с чувство за отговорност в духа на социалистическите му нагласи. Негова дъщеря е небезизвестната детска писателка Леда Милева.

Източник: www.bulgarianhistory.org