Tsar-Kaloyan-purva-koricaНай-всеобхватното историческо изследване на личността на цар Калоян – една от най-ярките фигури в българската история в книгата „Цар Калоян. Ромеоубиеца (1197-1207)“ от съвременния български историк Веселин Игнатов
На българския книжен пазар излиза книгата „Цар Калоян.

Ромеоубиеца (1197-1207)“ с логото на издателство „Милениум“ на добре познатия български историк Веселин Игнатов, която е част от поредицата посветена на исторически личности, включваща следните заглавия: „Хан Крум Победоносецът“, „Васил Левски – факти и фикции“, „Разстрелът на Христо Ботйов“, „Стефан Стамболов – революционер без революция“. В същия дух е издържано и историческото изследване на личността на големия български държавник, дипломат и военачалник цар Калоян.

На 6 януари 1186 г. в Търновград е прогласена независимостта на България. След 168-годишно византийско господство българите се сдобиват със свобода, цар, държава. През следващите 12 години е извършена колосална по параметри, стойност и значение работа, в резултат на която България е изградена като държава, развива се до значителна сила в Европейския изток и основен фактор в геополитическите процеси.

Зад всичко това стои цар Калоян – за когото много е писано, но сякаш и много е премълчано. Тепърва предстои да му отдадем признателност като на най-европейския български владетел през Средновековието – хармонична еманация на българските интелект и дух, характер и манталитет, воля и потенциал.

В монографията авторът прави един успешен исторически портрет на личността на най-представителния държавен глава на т.нар. Второ българско царство, като представя малко известни исторически факти от живота на дипломата, подредени хронологично – произход на личността му, ранните години от живота му, период на управление и смърт. Българският историк разкрива също и всички спекулации около мястото, на което е погребан най-европейският български владетел.

Фактите и изворите, цитирани от автора, доказват големият принос на държавника Калоян на бойното поле, представят го като добър стратег, тактик, прагматик и ръководител. В този амбициозен и обемен изследователски труд авторът оборва наслоени неверни представи за факти, личности и събития, пряко свързани с личността на цар Калоян и средновековната ни история. Именно затова и книгата е насочена единствено към преодоляване на историческите неточности и е посветена на опита да се въздаде заслуженото признание на един от най-успешните ни във военно отношение владетел, който е утвърдил България на международната политическа арена, извеждайки я до първостепенна позиция на определящ фактор в живота на Европа и Изтока през Средновековието.

В изчерпателното аналитично изследване авторът Веселин Игнатов предоставя на читателя всеобхватна картина, представяща средновековната ни история и най-знатните и най-запомнящите ѝ личности, оставили трайна следа в историята ни.

Книгата е сериозен историографски труд, подходящ и за учени, и за неизкушените читатели, които в хода на търсене на истината за пръв път ще се срещнат с малко познатите исторически факти за известния държавник.

Kolazh-knigi-na-Veselin-IgnatovЗаглавие: Цар Калоян. Ромеоубиеца (1197-1207)
Автор: Веселин Игнатов
Художник: Николай Киров
Категория: История, Българска история, Историческо изследване
Меки корици
Формат: 32/84×108
Страници: 160
ISBN: 978-954-515-469-0
Цена: 8 лв.
Веселин Игнатов е роден през 1957 г. в град Добрич. Завършва история и българска филология във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Филолог, историограф, фолклорист, публицист, белетрист.

Работил е като учител по история в родния си град, а сега се е посветил само на изследователската и писателската си работа. Автор е на 180 публикации в академичния и в периодичния печат, както и на повече от десет книги. Сред тях са: „За вяра и независимост“, „Фолклорната биография на Индже-Стоян войвода“, „Библията, фолклорът и митът в Йовковите „Старопланински легенди“, „Вампирясани дни“, „Класическите български романи“, „Класическите български повести“, „Класически български разкази“, „Българските царици“, „Истината за хан Аспарух“, „Разстрелът на Христо Ботйов“, „Васил Левски – факти и фикции“, „Хан Крум победоносецът“, „Стефан Стамболов – революционер без революция“, „101 мита от българската история: от Авитохол до Опълчението“ и „Цар Калоян. Ромеоубиеца (1197-1207)“.