velichko-skorchev-collage-blackПовече от четвърт век професионалният път на големия журналист е свързан с Българската национална телевизия. Бил е международник, заместник-главен редактор „Международна политика“ в обществената медия, водещ на „Панорама“, а през 1990 година създава първата в българския телевизионен ефир сутрешна програма. Въвел е в телевизията много от лицата, които и днес са популярни сред зрителите и винаги е твърдял, че всеки телевизионен журналист трябва да мине и през писаното слово.Сигналът на предаването, с което Величко Скорчев става любимец на милиони зрители – „Добър ви ден“ – прозвучава за първи път на 18 септември 1990-та година.

По-късно сутрешната програма на БНТ се излъчва с названието „Добър ден, България!“ Тогава в предаването, коeто се реализира с активното участие на регионалните телевизионни центрове на БНТ, няма и минута за политика. Сред авторите на тогавашния сутрешен блок на обществената телевизия са проф. Йордан Ведър, актьорът Димитър Вачев, проф. Драган Тенев и други. Новините на водещи телевизионни канали представят различните гледни точки към важните събития от различни точки на света. „Поставихме акцента на семейството и хората, защото така започва възпитанието. Мобилизирах центровете, тъй като е важно да има импулс при зрителите.

Така се обича родината“, спомня си в едно от последните си интервюта телевизионната легенда Величко Скорчев.Дълги години „Добър ви ден!“ е най-разпространеният поздрав и за зрителите, и за колегите в телевизията.Величко Скорчев е завършил археология и история, през септември 2018 г. навърши 81 години и остави своята трайна диря в историята на българската журналистика.Екипът на БНТ изказва съболезнования на близките на Величко Скорчев.