Сега четете
Малко хокей, малко Туитър…

Малко хокей, малко Туитър…

43192718_10161606478635725_6275076068474880000_oПразнични зари, шампанско, пожелания, обещания… – светът отново отбеляза бляскаво настъпването на Новата година. Голяма част от световните лидери обаче, уморени от светлините на прожекторите и налегналите ги проблеми, предпочетоха да празнуват със семействата си далеч от шумотевицата. Президентът на САЩ Доналд Тръмп приключи 2018 г. и посрещна Новата година в любимата си социална мрежа -Туитър.

Той обяви, че празнува решението си да изтегли американските войски от Сирия и защити плановете си за гранична стена с Мексико. Освен това пожела на американците „Наистина, наистина, наистина много щастлива Нова година“ и увери, че 2019-а ще е „велика“.Според Тръмп икономиката на САЩ се развива „забележително“ и за първи път от много години заплатите в САЩ са започнали да нарастват. Така че сега американците могат да работят на една работа вместо на две или три. Държавният глава добави, че САЩ могат да сключат нови търговски споразумения с Мексико, Канада и Южна Корея.Преди да се отдаде на размисли в Туитър, Доналд Тръмп бе на празнична новогодишна вечеря в имението Мар-а Лаго в курорта Палм Бийч заедно с цялото си семейство. Заради политически проблеми обаче му се наложи да се откаже от намеренията си за кратка ваканция в голф курорта и да се върне във Вашингтон.

Руският президент Владимир Путин остана за празника в Москва, където през деня игра хокей. Нов говорител обяви, че държавният глава води скромен начин на живот – предпочита проста храна и обича да спортува – играе хокей, кара ски и плува, затова никой не бива да очаква от него да промени режима си по празниците.Путин неведнъж се е включвал в хокейни мачове. През май участва във финалната среща на Нощната хокейна лига, която се провежда в Големия леден дворец в Сочи. В мач с ветерани от Националната хокейна лига на САЩ и Канада (НХЛ) пък отбеляза осем гола.

Тогава неговият отбор спечели с 18:6.“Благодарни сме на всички, които денем и нощем, в делници и празници са винаги на своя пост. Специално бих искал да поздравя с празника онези наши военнослужещи, които се борят с международния тероризъм, отстоявайки националните интереси на Русия далеч от родината, проявявайки при това воля, решителност, твърдост на характера.

Тези качества са нужни на всеки руснак, за да бъде страната преуспяваща“, заяви Путин в новогодишната си реч.Спокойствието му обаче бе нарушено от  трагедията в град Магнитогорск на 1 януари, когато газова експлозия разруши жилищен блок и уби и рани много хора. Ситуацията се усложни допълнително, след като по същото време  в Магнитогорск се взриви минибус и загинаха трима души. Наложи се Путин да тръгне по спешност, за да се срещне с близките на жертвите от трагедията и с местните власти. Президентът посети и болницата в индустриалния град. „Нова година е, а аз толкова бързах да пристигна при вас, че не взех никакви подаръци, но непременно ще донеса“, каза Путин на ранените.Президентът на Франция Еманюел Макрон и съпругата му Брижит прекараха няколко дни в резиденцията Форт дьо Брегансон, където „жълтите жилетки“ се опитаха неуспешно да нахлуят.

Тя е разположена на Лазурния бряг в село Бормес-лес-Мимосас, в департамента Вар. Това не е просто президентска вила, а древна отбранителна постройка. Нейната история започва още през II век пр. Хр, когато лигурийците са построили първата крепост на скалистия полуостров. В началото на XVII в. тя е укрепена по заповед на кардинал Ришельо.

По време на почивката двойката се разходи из Сен Тропе, вечеря с приятели и разговаря с местни жители.От съображения за сигурност от Елисейския дворец отказаха да съобщят дали семейство Макрон ще остане  в Брегансон и за новогодишната нощ. Макрон мечтаел да замине на ски в Пиренеите – също като миналата година, но бил принуден да се откаже по препоръка на съветниците си.В новогодишната си реч френският държавен глава отбеляза, че ще предприеме промени в осигуряването при безработица, в публичната сфера и пенсиите. „През последните години пренебрегвахме реалността”, призна Макрон, но предупреди: „Не можем да работим по-малко, а да изкарваме повече, да плащаме малко данъци и да харчим много пари. Трябва да сме реалисти.

Вижте и

„Германският лидер Ангела Меркел не изневери на стила си да държи личния си живот настрани от хорското любопитство. Тя е посрещнала празника вкъщи със съпруга си, а вероятно и с приятели, без да дава подробности за меню, забавления и украси.В своето 14-о новогодишно обръщение канцлерът посочи, че 2018-а е била тежка политическа година, а през новата 2019-а  освен европейски вот  в Германия ще има местни избори в три от източните провинции, които могат да са решаващи за бъдещето на правителството й. След оттеглянето й от лидерския пост на Християндемократическия съюз и при редицата предизвикателства като климатичните промени, миграцията и тероризма  Меркел призова за сплотеност по света и вътре в страната.Турският президент Реджеп Ердоган посрещна празника с близките си в Истанбул и изпрати до световните лидери новогодишни послания за сближаване.

В поздравителното си писмо до Тръмп Ердоган определи 2018-а като година, през която благодарение на положените взаимни усилия Турция и САЩ са преодолели трудностите помежду им. Той дори нарече Тръмп „скъп приятел“.В писмото си до Путин Ердоган пък изразява увереност, че през 2019-а добрите отношения между двете страни ще бъдат издигнати на още по-високо равнище.Турският държавен глава е изпратил новогодишни поздравления и до френския президент Еманюел Макрон, до китайския Си Дзинпин, до британския премиер Тереза Мей и до индийския Нарендра Моди.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре