70-нови-автобуса

На интервал между 20 и 40 минути ще се движат коли по линиите на градския транспорт в Новогодишната нощ в столицата. Очаква се да работят и по-малко таксита, отколкото в делничните дни.

Осигурени са  коли по трамвайните линии 5, 7, 8, 12, 18, 20 и 22, тролейбусните линии с номера 1, 2, 4 и 9 и по автобусни линии с номера 83, 85, 102, 213, 285 и 310. Интервалите  на движение ще бъдат между 30 и 50 минути. Заради Новогодишния концерт на площад “Александър първи” нощните линии са с маршрути “Люлин”, “Младост”, “Обеля”, Студентски град, “Овча купел”, автостанция “Изток” и “Дружба” 2, квартал “Гоце Делчев” ще се движат по булевард “Дондуков” вместо по “Цар Освободител”. “В новогодишната нощ ще се движи и метрото”, каза пред БНР Антон Деспотов от Центъра за градска мобилност: “От метростанция “Младост” 1 до метростанция “Витоша” ще бъдат на интервал от 20 минути, а от метростанция “Младост” 1 до летището и до Бизнес парка на 40 минути”.

На първи януари градският транспорт също ще се движи по празнично разписание.

От тази сутрин се разширява зоната със забрана за престой и паркиране на пътни превозни в района около площад “Княз Александър Първи”, където се организира Новогодишният концерт “Сцена под звездите”.

Днес от 8 до 19.30 ще има ограничения за ул. „Кн. Александър I“ между булевард „Цар Освободител“ и улица „Съборна“, на площада и на улица „Дякон Игнатий“.

До утре сутринта забраната се отнася и за паркинга между Националната художествена галерия и сградите на Народното събрание и БНБ, а също и за част от улиците “Г. Бенковски“ и „Аксаков“.

С концерт под звездите ще бъде посрещната и Новата 2019-а година в центъра на София, на площад “Княз Александър I”.

Концертът  ще започне в 22 часа. На площада ще дойдат Марияна Попова, Орлин Павлов, БО БО, Рут Колева и Стефан Вълдобрев, танцьорите от фолклорния ансамбъл “Седеф” и солистите на балет “Арабеск”.

Спортисти и артисти ще отправят пожелание към българите в специално заснети видеообръщения. Преди празника пък социалните мрежи предупреждават, че многото пиратки и фойрверки могат да стресират сериозно домашните ви любимци.