83486-560x315-trim(4,0,474,353)В Касерин и още два града в Тунис се стигна до сблъсъци между младежи и силите на реда. Вълненията избухнаха след като в понеделник журналист се самозапали в знак на протест срещу безработицата и влошаването на икономическата ситуация в Касерин.

“В името на синовете на Касерин, които нямат средства за прехрана, днес ще започна революция, ще се запаля”, – това казва 34-годишният журналист Абдел Разак Зоргуи във видео, което публикува 20 минути преди да се самозапали в град Касерин. Той издъхва от раните си, а разгневени младежи излизат в центъра на града и палят гуми.

Касерин е сред първите огнища на демонстрациите през декември 2010 г., предизвикани от самозапалването на млад търговец и довели до свалянето на режима на Бен Али следващия месец и Арабската пролет в други страни.

Икономическите проблеми в Тунис обаче остават, а сегашните протести се разрастват. Синдикатът на журналистите в Тунис обяви национална стачка на 14 януари – денят на революцията от 2011 г.