Rojdestvo NutonovoНа 25 декември християнският свят отбелязва един от най-големите си и светли празници – Рождество Христово, наричан още Коледа. На този ден се ражда Божия син Иисус Христос, който идва на земята, за да изкупи греховете на хората.

Раждането на Христос е описано в евангелията на Лука и Матей – библейски книги от Новия завет.

Те разказват за родителите на Иисус – Мария и дърводелецa Йосиф, потомък на самия Давид. Те пътували от град Назарет към град Витлеем, родното място на съпругa. Опитали се да отседнат в странноприемница, но не могли да намерят място и били принудени да пренощуват в една пещера край града, в която по онова време пастирите затваряли своите овце. Именно в тази нощ бил роден и младенецът Иисус. Според евангелията, на небето изникнала необикновена светлина и пред намиращите се наоколо пастири се появил ангел. Той им казал, че в тази свята нощ на света се е родил Спасителя и така те станали първите, които се поклонили на християнския Бог.

Според религиозните вярвания именно идването на Христос на земята се дало началото на една нова ера в човечеството. Според източниците, в нощта на рождеството почитта си към младия бог показали и трима източни мъдреци, които били привлечени от една изгряла на небето звезда, която светела по-силно и по-ярко от всички други.

Именно тези събития дават началото на празника, който днес наричаме Коледа. В България той започва още на предната вечер – Бъдни вечер. По улиците тръгват момчета – коледари, които тропат по вратите на къщите и пеят „Бог се роди, Коледо“.

На Коледа се празнува и имен ден на всички, носещи имената Христо, Радослав, Божидар, Емил, Емануил, Християн, Ренета, Християна, Кристиян, Кристияна, Кристина, Христина и др.
Но Коледа е преди всичко празник на светлината – и духовна и физическа. Св. Йоан Богослов казва, че Христос е „истинската светлина, която просвещава всеки човек, идващ на света” (Йоан. 1:9). Затова и ярка звезда в небето е посочила пътя на влъхвите (мъдреците) към пещерата с Богомладенеца (Мат.2:2). Затова и светлината е неизменно свързана с този празник. Тя струи отвсякъде – от свещицата на празничната трапеза, от запаления бъдник в камината, от звездата и лампичките върху празничната елха.