Сега четете
Нибиру и краят на журналистиката

Нибиру и краят на журналистиката

ApocalipseНибиру лети към Земята и това е факт. Така започва статията в една от най-грозните български медии, в която се твърди, че „мистериозната планета“ Нибиру ще се сблъска със Земята на 16-и декември. Към 17-и декември тази статия (която няма да линкна, за да не ѝ създавам допълнителен трафик) е видяна 30701 пъти и е регистрирала 96 коментара. Междувременно, светът ни за всеобщо учудване продължава да съществува, но – кой знае! – това може и да не е задълго, ако повярваш в материала в друга грозна медия (прочетен 48819 пъти до момента), в който се предвижда, че Нибиру ще ни сгази през 2023 година.

Бих заложил много, че нищо подобно няма да се случи, обаче съм убеден, че и в двата сайта (и подобните им) така или иначе не би се намерил „журналист“, който искрено да вярва, че Земята ще бъде унищожена от тайнствена планета, чието съществуване учените крият от широката публика. Това, което мотивира статиите за Нибиру, е вярата в кликовете – авторите им (по всичко личи, с право) са убедени, че колкото повече паника успеят да всеят, толкова повече ще се четат, пък такива незначителни подробности като журналистически – че и общочовешки – морал или отговорност пред читателя да вървят по дяволите!

Че грозното изопачаване на истината няма нищо общо с журналистическата професия, е твърдение, с което – надявам се! – всички сме съгласни. И аз като Йордан Стефанов от Наука и критично мислене се чудя дали работещите в медии, където това изопачаване е редакционна политика, „гордо заявяват с какво си изкарват хляба, знаейки, че пишат грозни лъжи за… няколко стотинки повече“. Още по-интересно ми е как гледат в очите близките си и какъв пример смятат, че дават на децата си.

В крайна сметка обаче, както гласи една стара максима, „докато има баламурници, ще има и тарикати“. Читателите, които доброволно правят десетки хиляди посещения на всяка статия, започваща с „УНИКАЛНО“, на всяко обещание, че „само тук“ ще видят кадри на живо от поредната зловеща катастрофа, и на всеки материал, който разпалва долните им страсти с (често измислени) пикантерии от спалните на хората, са основната причина бизнесът с фалшивите новини не само да съществува, но и да е набутал всеки опит за качествена журналистика в трета глуха.

Не мога да ти кажа дали, кога и как ще се справим с този проблем. Но се надявам, че поне някой ще затвори настоящия текст, обещавайки си да не отваря всеки кликбейт, само защото заглавието му звучи скандално, да проявява повече критичност към това, което чете, и да предпочита медии, които обсъждат проблеми, пред онези, обсъждащи хора.

Вижте и

Не е много, но кой знае – в един хубав ден някъде през 2023 година натрупалата се критична маса може и най-накрая да вкара в ъгъла жълто-кафявата ни псевдожурналистика, досущ като един виртуален Нибиру. А ако това не стане, винаги ни остава да се надяваме, че „мистериозната планета“ ще вземе да изненада всички – и най-вече авторите на панически текстове за предстоящата ѝ поява.

Линк към препечатаната статията

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре