Вежди РашидовБил ли сте жертва на фалшиви новини? Темата на дневен ред ли е в Комисията по култура и медии, на която сте председател? С тях битка води евродепутатът Мария Габриел, пита в интервю с Вежди Рашидов авторката на „24 часа” Мила Вачева:

Откакто станах министър на културата и досега, бих казал, че не съм излизал от фалшивите новини благодарение на фалшивите редактори и издатели и някои медийни кръгове, отвърща Рашидов:

С госпожа Габриел Комисията по културата и медиите към парламента работи много активно.

Споделям нейното становище, изказано тези дни и във вашия вестник, че медийните регулатори на страните – членки на ЕС, трябва да се заемат със сайтовете, пускащи дезинформация.

Смятам, че след като се прие законовата поправка за собствеността на медиите, следва да има законодателни инициативи и за чистотата на медиите, защото това е гаранция за свободата на словото. Защото лъжата в медиите е най-долнопробната подмяна на свободата на словото.

За жалост не намалява броят на медиите, които стават проводници и платформа за разпространяване на лъжата и лъжливите новини.

Вярвам в силата на закона, който може да накара онези медии, които правят това, да носят своята отговорност, както и създателите на фалшивите новини.

Лъжливите новини съсипват достойнството на хората, а обектите на тяхната агресия дори не могат да се защитят. Това не е ли също отнемане на свободата на словото? Нали свободата на словото принадлежи на всички? (Със съкращения)