vzriv-atinaСилна експлозия избухна недалеч от сградата на гръцката Телевизия „Скай“. Няма пострадали, съобщават от Телевизията. По нейни данни, инцидентът е станал в 2.35 часа местно и българско време след позвъняване, че сградата е минирана. В резултат на взрива са счупени прозорци на студията на канала. Отбелязва с, че служителите на „Скай“ са били навреме евакуирани, затова никой не е пострадал. Полицията разследва инцидента.

Предстоящото поскъпване на водата в редица градове в страната от 1 януари ще бъде обсъждано на открито заседание в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Пред БНР омбудсманът Мая Манолова заяви, че тя и екипът ѝ ще присъстват на заседанието. Най-голям скок е предвиден в Бургас и в София – с 10 на сто. Единствено в Кърджали се очаква да има поевтиняване – с около 1,5 процента.Увеличението на цените на ВиК услугите е заложено в бизнес плановете на дружествата, които бяха одобрени от общините и регулатора още преди година, обясни преди дни Ивайло Касчиев, който оглавява водната дирекция в КЕВР.

„Тези цени вече са одобрени и Комисията не може да не ги утвърди и да влязат в сила. Това ще се случи, иначе тези търговски дружества ще съдят Комисията за пропуснати ползи“.Според предложенията от Нова година най-много за вода ще плащат в Шумен, Добрич, Силистра, Варна и Враца, където кубик вода ще струва над 3 лева.За Видин скокът може да стигне до 22 процента, но това ще стане само ако бъде въведена новата услуга „пречистване на вода“.Във Враца и Монтана поскъпването ще бъде ограничено до прага на социалната поносимост. По този повод от регулатора отново настояха за помощи за бедните, които не могат да си плащат сметките за вода.