questionsНаистина ли резултатите от тестове за интелигентност и творческо мислене са показателни за качествата на човека и по-специално за способността му да работи в екип от образовани, мотивирани, интересни и успешни хора? Не е за вярване, но е така. Умението за решаване на логически задачи е доказателство за възможностите на даден кандидат за работа да преодолява трудности, да намира нестандартни пътища за решаване на проблеми, възникнали в бизнеса. Защото, както казва американският писател и журналист Уолтър Липман: „Когато всички мислят еднакво, никой не мисли нито много, нито задълбочено”.

И така, ето няколко логически задачи, които да ви осигурят необходимата лично на вас доза забавление и предизвикателство и които можете да ползвате, когато избирате следващия сътрудник за вашия екип.

Задача 1:
Известен диригент подбирал музиканти за своя оркестър. Сред кандидатите имало цигуларка, която не разполагала с препоръки от видни музиканти. Тогава диригентът казал да донесе препоръка от… От кого?
Отговор: От съседите 🙂

Задача 2:
Защо в САЩ банкоматите край пътища от типа високоскоростни трасета са снабдени с брайлови знаци върху бутоните, след като е ясно, че устройствата ще се ползват само от водачи на автомобили, а те не могат да бъдат слепи?
Отговор: За производителите на банкомати е по-лесно и по-изгодно икономически да сложат брайлови знаци на всички машини, отколкото да произвеждат два вида (със и без знаци) и да внимават при дистрибуцията – къде изпращат всяка от машините.

Задача 3:
Двама пирати – Бил и Джек – нервно обсъждали нова изгодна сделка в бара. Барманът им предложил две чаши уиски с лед. Бил изпил своята на екс и веднага си поръчал друга, а Джек отпивал уискито си на бавни глътки. Когато Бил изпил на екс и втората си чаша, Джек паднал мъртъв на пода. След това се оказало, че в уискито е имало отрова. Защо Бил е останал жив?
Отговор: Отровата е била в леда. Бил е останал жив, тъй като изпивайки питието си веднага, не е дал възможност на отровата да се разтвори – тя си е останала в кубчетата с лед.

Задача 4:
Каква трябва да бъде следващата буква от латинската азбука в редицата OTTFFSS?
Отговор: Следващата буква е Е. Редицата е образувана от първите букви на английските думи за цифрите: one, two, three… six, seven (едно, две… шест, седем). Тъй като следващата цифра е 8 (eight), буквата в редицата е Е.