5e24SAM-NA-SKALATA_COVER_web-500x380Издателство „Вакон“ представя „Сам на скалата“ – автобиографията на безапелационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд.

Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможните пъзели, които нарежда по скалата – а учените спекулират, че мозъкът му е ключът към ново ниво в човешката еволюция. Без осигуряваща екипировка, въоръжен единствено с торбичка за магнезий, той демонстрира концентрация и самоконтрол на стени отвъд най-смелите вертикални мечти. На 3 юни 2017 г. Алекс отново вдига летвата на фрий соло катеренето, като изкачва с голи ръце 900-метровия монолит Ел Капитан в Йосемити. Калифорниецът преодолява 4-дневния маршрут „Фрийрайдър“ за по-малко от 4 часа, затвърждавайки прозвището си „Истинския Спайдърмен“.

Апотеоз на катеренето и образец за спортна автобиография, „Сам на скалата“ ни предоставя редкия шанс да надникнем в едно пробудено съзнание, освободило се от примката на самоограниченията. Описвайки седем от най-внушителните изкачвания в кариерата си – от „Астроман“ и „Рострум“ в Йосемити, през „Ел Сендеро Луминосо“ в Мексико, до Фиц Рой в Патагония – Алекс разкрива както дълбоката си мотивация, така и техниките, с които овладява страха и контролира риска.

В допълнение, книгата е написана в колаборация с доайена на американската катераческа литература Дейвид Робъртс, който хвърля нова светлина върху постиженията на Алекс. Воден от желанието да открои гения на скромния и непринуден атлет, Дейвид обяснява на достъпен език техническите особености на изкачванията и тяхната значимост в исторически контекст.

Отворете „Сам на скалата“ на произволна страница и няма да я оставите до сутринта. Разказ за свобода, страст и воля, непоклатима като гранит, книгата е задължителна не само за любителите на катеренето и неговата психология, но и за всеки, който се колебае в подножието на следващото си житейско приключение.

Отзиви:

„Алекс е най-великият катерач на нашето поколение.“
Томи Колдуел

„Името на Хонълд се откроява най-ярко сред онези екстремни спортисти, които проявяват пред очите на целия свят смелост, граничеща с безумието.“
Outside

„Постиженията на Алекс Хонълд са изумителни и… вдъхващи истински ужас. Но Хонълд не е нито луд, нито безразсъден. „Сам на скалата“ разкрива пред нас истинския Алекс – един харизматичен и смел катерач, при когото няма пози или преструвки.“

Джон Кракауер, автор на „Сред дивата пустош“

За авторите:

Алекс Хонълд е роден през 1985 г. в Сакраменто, Калифорния. Става известен с фрий солото си на стената Муунлайт Бътрес в Националния парк „Зайон“. Следват „Носът“ на Ел Капитан, „Стандартният северозападен“ маршрут на Халф Доум, „Астроман“ и „Рострум“ в „Йосемити“, „Ел Сендеро Луминосо“ в Мексико, а през юни 2017 г. идва новината и за феноменалното премиерно фрий соло на Ел Капитан. Алекс е основател на „Фондацията на Хонълд“, която цели да подобри качеството на живот в бедни общности по целия свят. Въпреки славата, която го спохожда, Алекс продължава да живее в минибуса си.

Дейвид Робъртс (р. 1943 г.) е катерач, алпинист и автор на 26 книги, посветени на катеренето и други приключенски спортове, както и на историята и културата на Югозападна Америка. Негови статии са публикувани в National Geographic, National Geographic Adventure и Atlantic Monthly. Живее в Уотъртаун, Масачузетс.