КашогиЗадачата на екипа – да издирва и убива противници на режима в Рияд.

Убийството на саудитския журналист и дисидент Джамал Кашоги в саудитското консулство в Истанбул на 2 октомври е било планирано още през лятото на тази година, а извършването му е било възложено на специален екип, състоящ се от 50 души и известен като “Тигърски отряд”.

Това съобщават турски медии, позовавайки се на арабската секция на Би Би Си. Начело на отряда бил поставен Сауд ал Кахтани, известен като “дясната ръка” на принц Мохамед бин Салман. Според известния критик на саудитския режим д-р Саад ал Факих членовете на този екип са имали за задача да убиват критици на режима, намиращи се както в страната, така и в чужбина. “Тяхната задача е да издирват хора, които са опозиция на режима, и да ги убиват без много-много да се вдига шум около това”, твърди той. Убийството на Кашоги не е първата екзекуция на “Тигърския отряд”.

Според източници екипът е екзекутирал преди това, пребивайки го до смърт, и генерал-майор Али ал Кахтани, известен като “черната кутия” на саудитския принц. Турски анализатори смятат, че убийството на Хашоги неслучайно е било извършено точно в Истанбул. Според тях целта е била да бъде сплашена Турция, където, най-вече в Истанбул, живеят много хора от средите на критиците на саудитския режим. Те имат свои организации в Турция, медии, в които се изявяват.

Самият Кашоги също е имал намерение да се установи да живее за постоянно в Истанбул, след като се ожени за годеницата си Хатидже Дженгиз. Малко преди да бъде убит журналистът, двамата си купили жилище, пише БТА. “Саудитците искаха да сплашат дисидентите в Турция: “Не мислете, че сте на сигурно място, вижте какво може да ви сполети, докато сте в Турция”. В същото време това е предупреждение и към самата Турция”, посочват коментатори.