Сега четете
Адвокати прибират до 80% от парите от застраховката при инцидент

Адвокати прибират до 80% от парите от застраховката при инцидент

grazhdanskata-otgovornost-poskapva-eto-712Според застрахователите цената на „Гражданска отговорност”може да достигне 1000 лв.

Адвокатски кантори прибират до 80% от средствата, отпуснати от застрахователите в случай на тежък инцидент или катастрофа с фатален изход. Това стана ясно при обсъждането на последните промени и лимити при задължителната застраховка „Гражданска отговорност“. Застраховката може да стана е и над 1000 лв., ако не бъде ограничен размерът на обезщетенията след смърт на близък, обявиха от Асоциацията на застрахователите в България.
От бранша смятат, че са изправени пред финансова заплаха след решението на Върховния касационен съд за по-широк кръг на роднини с право на обезщетение.
В опит да се реши проблемът между две четения на промените в Кодекса за застраховането, се появиха лимити за обезщетенията след смърт. 20 хиляди за съпруг или партньор на загинало лице, 15 хиляди за брат или сестра и 5 хиляди при „емоционални отношения“.

Застрахователите ще предадат на компетентните органи 9 юридически кантори, които по думите им били „търговци на смърт“ – давали на близките на пострадалите минимална част от обезщетението, а прибирали до 80% от него.

Христина Христова губи бащата на детето си миналата година, докато е бременна. Чуди се кой и как пресметна, че живота на партньора й има цена, при това до 20 хиляди лева.
„За мен това е нелепо. Моето дете никога няма да види баща си. Каквато и сума да се плати, е малко, но това е нелепо”, коментира Христина Христова.
Застрахователите пресмятат, че делата по „Гражданска отговорност” само в Софийския градски съд през август тази година се удвояват спрямо миналата.

„Мъжът ми не струва 20 хиляди, но колкото и да ми платите, не бихте могли да ми го заместите. Обезщетенията биха могли дори да се покачат, но това да стане през имуществени щети, там, където плащаме медицински разходи, където плащаме възстановяване, където заместваме доход в семейството”, заяви Светла Несторова от Асоциацията на застрахователите.

Вижте и

Оказва се, че има адвокати, които плащат на близък на пострадал авансово 5000 лв., сдобиват се с пълномощно и след това осъждат застрахователя за огромни суми, коментират от бранша. Ако има лимити, близките ще знаят и какви пари да очакват.

В предложенията, които засега остават замразени по разпореждане на премиера, има и текст според, който трябва да се изработи методика с размера на обезщетенията и за увреждания.
„Лечението струва 6000 или 7000 лева – методиката го определя на 2000 – толкова ще плати застрахователят. Останалото е в джоба на пострадалия. Ако не можеш да си го позволиш, търсиш заеми, търсиш бързи кредити. Къде отива гражданската – какъв е смисълът”, коментира адвокатът Георги Вълков.
От Института за пътна безопасност настояват за баланс между пострадалите и застрахователите.
„Учудващо как така имаме над 20 компании, някои от тях международни, които искат да работят на загуба в България. Някой задава ли си този въпрос”, коментира Богдан Милчев от Института за пътна безопасност.grazhdanskata-otgovornost-poskapva-eto-712

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре