20181102_194312

„Тази награда ме успокои, че десетилетните ми усили не са били напразни и че алтруизмът не е порок. Не е тайна, че моите поетични книги не са много на брой. Малко повече са стихосбирките ми за деца. Най-многобройни обаче са книгите на други по-млади от мен автори, които съм редактирал, подреждал или преговарял, на които съм измислял заглавия, които съм подкрепял с отзиви в печата или на литературни обсъждания“, сподели развълнувано големият български поет Иван Цанев.

Той получи Наградата „Перото“ за цялостен принос към българския литературен контекст на стилна церемония в едноименния Литературен клуб в НДК, ден след  1 ноември, когато честваме Деня на народните будители.

Статуетката му бе връчена от миналогодишния носител на наградата „Перото“ за цялостен принос – Владимир Попов. Иван Цанев благодари на „хората на перото“, присъдили му отличието, а те, на свой ред, го аплодираха на крака.Наградата „Перото“ в категория „Детска литература“ отиде при Сотир Гелев и книгата „Как Лора се научи да брои до десет”.

Мирела Иванова, Кристин Димитрова – майката на Папи Ханс, Хайри Хамди, Наталия Делева и Сотир Гелев грабнаха отличието в своите категории „В началото бе епилогът“ приз в категория „Превод“ получи Хайри Хамдан.Кристин Димитрова, за която напоследък се заговори като най-вече като майката на талантливия поет и рекламист Константин Трендафилов (Папи Ханс) заслужено грабна наградата в категория „Проза“ за сборника с разкази „Като пристигнеш, обади се“.Статуетките, които получиха всички наградени, са дело на скулптора проф. Емил Попов.„Радвам се, че днес тук в „Перото“ са всички, които участват в процеса литература – издатели, автори, преводачи, защото наградите „Перото“ са празник на литературата и всички свързани с нея“.С тези думи председателя на Съвета на директорите на НДК – Борислав Велков приветства присъстващите в Литературен клуб „Перото“.

20181102_194800

Той подчерта, че НДК ще продължава да засвидетелства своето уважение към цялата литературна общност, защото значението на институциите в литературния процес е изключително важно. Велков сподели още, че съвсем скоро Литературен клуб „Перото“ ще се превърне в още по-голямо пространство за книги с нов кът за четене и обособена книжарница. „Това е нашата първа малка стъпка.

20181102_194837

Предстои ни още много ползотворна работа с Национален център за книгата“, допълни още той.На наградите присъства доц. д-р Тодор Чобанов – заместник-кмет по направление „Култура, образование, спорт и превенция на зависимости“, който сподели, че след години на колебание и затишие словото е заживяло в НДК по един уникален начин. Зам.-кметът благодари на хората, направили това възможно, така че и българските писатели да са на световната литературна сцена.

Материал и снимки Андрей Велчев гост на събитието, Любословие.БГ