kashogiГоденицата на убития саудитски журналист Джамал Хашоги заяви, че той е смятал, че саудитските власти няма да му създадат проблеми или да го арестуват в Турция, макар да е бил притеснен, че може да възникне напрежение при посещението му в саудитското консулство в Истанбул, предаде Ройтерс.

В интервю за турската телевизия Хабертюрк Хатидже Дженгиз каза, че Хашоги не е искал да ходи в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул, където той е бил убит малко след влизането му в сградата на 2 октомври.

Хашоги, който критикуваше властите в Рияд, отиде в дипломатическото представителство на Саудитска Арабия, за да получи документ, необходим за сключване на брак.

Той мислеше, че Турция е сигурна страна и ако бъде задържан или разпитван, този проблем бързо ще бъде разрешен, каза Дженгиз пред Хабертюрк.

Тя добави, че отношението към него по време на първото му посещение в саудитското консулство е било добро.

Междувременно стана ясно, че истанбулската прокуратура е подготвила искане за екстрадиция от Садуитска Арабия на 18-те заподозрени за убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги, посочи в съобщение турското министерство на правосъдието, предаде Ройтерс.

Рияд обяви, че 18 души са арестувани и петима високопоставени правителствени служители са уволнени в рамките на разследването на случая.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова саудитското правителство да предаде заподозрените на Турция, за да бъдат съдени.