Сега четете
Ротари В. Търново отбелязва Световния ден за борба с полиомиелита

Ротари В. Търново отбелязва Световния ден за борба с полиомиелита

Международната организация Ротари Интернешънъл отбелязва на 24 октомври Световния ден за борба с полиомиелита. Ротари е в челните редици на глобалните организации, приели като своя мисия изкореняването на коварната болест, известна като детски паралич, съобщи елект дистрикт гуверньорът на Ротари – България, адвокат Митко Минев. Нещо повече – заедно със Световната здравна организация (СЗО), Ротари Интернешънъл е сред вдъхновителите на тази инициатива.
Началото е поставено през 1988 година, когато общият брой на регистрираните случаи надхвърля 350 хиляди в 125 държави. Три десетилетия по-късно картината е различна – 19 докладвани заболявания. Остават три държави, в които напоследък са наблюдавани случаи на полиомиелит – това са Афганистан, Пакистан и Нигерия,  припомня великотърновският юрист, който през 2019 година ще оглави официално организацията на ротарианците в България.
Благородната кауза е стартирана още през 1979 година, когато Ротари започва кампания за ваксиниране във Филипините. През 1980 г. д-р Сабин – автор на оралната полиоваксина, говори пред конгреса на Ротари Интернешънъл в Чикаго и предлага изкореняването на полиомиелита в света. През 1985 г. започва инициативата Полиоплюс на Ротари интернешънъл, а през 1988 г. е даден старт на глобалната инициатива за изкореняване на болестта. Партньори са Ротари Интернешънъл, СЗО, УНИЦЕФ и Фондация Бил и Мелинда Гейтс.
Оттогава в света са предотвратени 15 милиона заболели и 500 000 смъртни случаи, припомня Митко Минев. През периода 1985 -2015 г. за целта са изразходвани $ 11,5 млрд, като участието на Ротари е $1,3 млрд. С каузата се ангажират  правителства, световни лидери, социално отговорни организации по цял свят. Тя включва полиодни и имунизационни кампании на всички деца между 2 и 5 години.
VTВсяко имунизирано дете получава и подарък.
Понякога думите са излишни, нека делата ни говорят вместо нас. Нека да откликнем на детските молитви за здраве и щастлив живот с вдъхновението на хора, които знаят, че служат на човечеството, призовават ротарианците.
Всеки, който желае да направи дарение за инициативата, може да се запознае с условията и начините на сайта на Дистрикт 2482 (България)
Автор: Мирослав Дечев
Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре