Девет часа продължи претърсването на консулството на Саудитска Арабия в Истанбул заради изчезването на журналиста Джамал Хашоги. Екип следователи от турската полиция и прокурори напусна сградата рано сутринта след като влязоха със съгласието на саудитските власти.

Консулството е било претърсено със съгласието на саудитските власти. Взети са проби, включително от градината на консулството.

Турският екип е бил придружаван от саудитска делегация. Журналистът, който пишеше за вестник “Вашингтон поуст”, е в неизвестност от 2 октомври. Последно е бил забелязан да влиза именно в консулството на Саудитска Арабия.

Турция заяви, че има запис с убийството на саудитския журналист.

След почти две седмици, откакто Хашоги е в неизвестност, турските власти се съгласиха на саудитското предложение да сфомират съвместен екип за обиска. Проверката стана възможна след телефонен разговор между турския президент Реджеп Ердоган и принц Халед ал Файсал – восокопоставен член на саудитското кралско семейство и съветник на крал Салман. Междувременно саудитският крал нареди разследване на изчезването на журналиста.

Хашоги влиза в садутиското консулство на 2 октомври за документи за предстоящата си женитба. Подозренията са, че той е убит в дипломатическата мисия.

Хашоги може би е ликвидиран от екип убийци, които не са свързани със саудитските власти. Това заяви американският президент Доналд Тръмп след телефонен разговор със саудитския крал Салман. В разговора Салман е отрекъл Рияд да е замесен в случая.

CNN съобщи, че Саудитска Арабия се готви да признае, че Хашоги е бил убит по време на разпит, който излязъл извън контрол.