jamal khashoggiТурските власти смятат, че саудитският журналист Джамал Кашоги, който е в неизвестност от няколко дни, е бил убит в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул, предаде Ройтерс.

„Първоначалната оценка на турската полиция е, че Кашоги е бил убит в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул. Смятаме, че убийството е било планирано предварително и че тялото е било изнесено от консулството“, каза пред Ройтерс турски представител.

Генералният консул на Саудитска Арабия заяви вчера пред агенцията, че страната му помага в издирването на Кашоги и отхвърли твърденията за отвличане.

Източник от саудитското консулство в Истанбул отрече информацията, че журналистът е убит. Той каза, че обвиненията са неоснователни и добави, че екип по сигурността, включително саудитски следователи, са пристигнали вчера, за да вземат участие в разследването. Кашоги живее в изгнание във Вашингтон през последната година, страхувайки се от отмъщение заради критичните си възгледи към саудитските политики.

По думите на годеницата му, която чакала отвън, той е влязъл в консулството във вторник, за да поиска документи, свързани с предстоящия им брак.

От този момент турските и саудитските власти дават противоречащи си сведения за изчезването му. Анкара каза, че няма доказателства той да е напускал дипломатическото представителство, а Рияд каза, че е излязъл още същия ден. Изчезването на Кашоги вероятно ще обтегне още повече отношенията между Турция и Саудитска Арабия, отбеляза Ройтерс. Те се влошиха, след като Турция изпрати войски в Катар миналата година, с което показа подкрепа на Доха във връзка с ембаргото, наложено от катарските съседи начело със Саудитска Арабия.

Саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман каза тази седмица, че кралството ще разреши на Турция да претърси консулството. Той обаче също така разкритикува драконовските мерки, които Анкара предприе след неуспешния опит за преврат през 2016 г. срещу президента Реджеп Ердоган.

Източник: Анкара