Репортерът на „Господари на ефира” беше бит заради разследване

Министър-председателят Бойко Борисов е информиран за случая с побоя над журналиста Димитър Върбанов и е разпоредил извършителите спешно да бъдат задържани. Премиерът коментира нападението от Ню Йорк, където е на едноседмична визита за сесията на Общото събрание на ООН.

“Разговарях с директора на полицията Терзийски (бел.ред. Христо Терзийски), той е в Хага. В 2.00 или 3.00 ч. през нощта българско време, дал съм им час и половина срок да ми докладват – арестувани, задържани, и побойниците и с цялата строгост на закона да бъдат наказани. Надявам се и прокурорите бързо да повдигнат обвинения, разбира се, по всички правила на наказателния закон”, заяви Борисов.41223413_2130534230292172_9020010008313593856_n

“Това е недопустимо, такова нещо не може да се толерира. Просто трябва да сме изключително непримирими към подобни деяния”, категоричен е още премиерът.

Вчера журналистът, репортер на „Господари на ефира”, Димитър Върбанов беше нападнат при опит да разговаря със собствениците на склад, за който има информация, че пакетира и пуска на пазара храни с изтекъл срок на годност.

“Извършителите на нападението са били задържани още вчера. Двама души са с мярка за неотклонение 24 часа, като работата по доказването на престъпната им дейност продължава“, съобщи пред NOVA старши комисар Димитър Машов от МВР-Велико Търново.
Димитър Върбанов бил хвърлен върху бетонова площадка. Без сериозни травми, но с наранявания по ръцете и главата, бил настанен в болницата във Велико Търново, информира NOVA и припомни, че това е второто нападение журналиста.

През 2010 г., отново по време на разследване, Върбанов беше ударен с чук по главата от герой в свой репортаж.

Каква е предисторията, довела до последното нападение?

След като преди две години предаването “Господари на ефира” подава сигнал в полицията, в склада последва проверка от страна на прокуратурата на Агенцията за безопасност на храните, където са открити над 7 тона храни с изтекъл срок на годност, както и етикети, принтери за преетикетиране и препакетиране на стоките и вкарването им в търговската мрежа.

Още на следващия ден репортери на предаването установяват, че складът отново продава стоки с изтекъл срок на годност. Проверката показва, че на територията му има скрито с палети помещение. Отново след сигнал прокуратурата прави втора проверка.

С откриването на втория склад храните с изтекъл срок на годност стават 15 тона. Въпреки обещанията, че складът ще бъде затворен, това не се е случило. Липсата на реакция по случая става причина за новото разследване, при което репортерът Димитър Върбанов е нападнат от служителите на склада.

https://dariknews.bg/novini/bylgariia/napadatelite-na-zhurnalista-dimityr-vyrbanov-da-bydat-nakazani-razporedi-borisov-2122263