Част от филмите ще бъдат представени пред варненската публика лично от техните автор

„Агресия – хуманност – кино“ е темата на Есенната академия 2018, която Международният фестивал на червенокръстките и здравни филми организира от 4 до 7 октомври под патронажа на г-жа Илияна Йотова, вицепрезидент на Република България.

Програмата й включва 15 игрални и документални филма с вход свободен в залата на Център „Юрий Гагарин“,  СОК „Камчия“, и Пленарна зала на Община Варна, като част от филмите ще бъдат представени пред варненската публика лично от техните автори; дискусионен форум с участието на изявени дейци на Червения кръст и седмото изкуство, социолози, психолози, журналисти и общественици – отворен и за публиката; обучителен модул за дейци и активисти на БЧК „Ефективно представяне пред обществеността на  дейността на Червения кръст и червенокръстките идеи“. Сред 15-те заглавия впечатляваща е българската селекция – изцяло от документални филми. „Нейната изповед“ на Иван Ничев е за българката чистачка в атинското метро, залята с киселина заради профсъюзната си дейност, но преодоляла страха и продължила напред, за да стигне като депутат в Европейския парламент. „От Кремона до Кремона“ на Мария Аверина и продуцентката Мартичка Божилова разказва за млад българин, дръзнал да следва мечтата си, която от фабрика „Кремона” в Казанлък го отвежда в Меката на лютиерството – Кремона на легендарните Страдивари и Амати. „3 х 8000 – специално издание“ е филм на алпиниста Боян Петров и Георги Торнев за безпрецедентното покоряване в един сезон на 3 осемхилядника без допълнителен кислород, без инсулин и без високопланински носачи и, разбира се, за неукротимия стремеж към върховете – дори когато оставаш на някой от тях завинаги.

Големият акцент на Академията е провежданият в нейните рамки дискусионен форум, където зададените и от екрана, и най-вече от самото общество теми в общия фокус „Агресия – хуманност – кино“, се разискват от изявени дейци на Червения кръст и седмото изкуство, от водещи в своята област социолози, психолози, журналисти и общественици, от публиката. Отправна точка за дискусиите на Академия 2018 ще дадат нейните авторитетни лектори: д-р Пламен Димитров – председател на Управителния съвет на Дpyжеството на пcиxолозите в Бългаpия; Десислава Георгиева – сертифициран авиационен и кризисен психолог; Татяна Дончева -общественик, юрист, народен представител в 38-ото, 39-ото и 40-ото Народно събрание на Република България; Митко Новков – писател, журналист и кинокритик; проф. Иво Христов – доктор по социология на правото; отец Боян Саръев – свещеник в църквата „Св. Успение Богородично“, Кърджали; проф. д-р Веселина Раева – преподавател по сценична реч и актьорско майсторство в НАТФИЗ „Кр. Сарафов”, Националната музикална академия „Панчо Владигеров” и Нов български университет;  Уляна Пръмова – журналист,  директор на дирекция „Информация“ в БНТ.

 

В дискусионния форум ще се включи и г-жа Илияна Йотова, вицепрезидент на Република България. Дискусиите са отворени и за публиката, а целта на организаторите е гражданската позиция, изказана в тях, да стане достояние на най-широката общественост.

1892 филма от 107 държави бяха изпратени за участие в селекцията за петте конкурсни категории по време на 17-ото издание на фестивала през миналата година. 201 филма от 49 държави бяха показани във фестивалната програма. За филми от 4 континента бяха присъдени награди. Участници и гости имаше от 13 страни- България, Бразилия, Ирак, Иран, Италия, Кипър, Румъния, Русия, Турция, Франция, Хърватска, Швейцария и Швеция. Фестивалът е биенале и следващото му издание ще бъде през 2019 г.

За улеснение на варненската публика, Фестивалът организира безплатен автобусен превоз Варна-Камчия-Варна два пъти дневно от 4 до 7 октомври, в съответствие с програмата на Академията. Тръгването от Варна е преди обед в 8:30 ч. за дискусиите и следобед в 16:00 ч. за прожекциите, от входа на Историческия музей на ул.“Антим I”. Връщането е съответно в 13:30 ч. и в 20:30 ч., след края на втората прожекция, от Център „Юрий Гагарин“.