garelowТози въпрос ми бе зададен в едно почти несъстояло се интервю, за което не знам дали ще бъде публикувано. Въпросите ме дразнеха, макар да са стандартни за властващата днес журналистика, с извинение.

Какво съм изпитвал, когато съм бил на тържеството за 50 години „Панорама“? Какво съм си говорил с предшественика ми /!/ Бойко Станкушев и наследника Бойко Василев?

Какво сме си говорили с Коко Каменаров, с когото сме били съперници за шеф на БНТ? Каква е житейската ми равносметка? Какво съм изпитвал, когато наскоро починаха мои близки? След като съм написал 3 книги за професията ми, няма ли да напиша и автобиография? Скарахме се още на втория въпрос. Защо, на какво се сърдя в действителност? Какво ме дразни?

И както си мислех за упадъка на професията, към мен се приближи елегантна дама.

Откъде ви познавам? От телевизията ли? Сигурно играете в „Скъпи наследници“?

Само това остана. Ако те показват по телевизията, това може да бъде само в този сериал, превърнал се в модно ревю и свърталище на всички, които минават за известни и могат да привлекат повече зрители.

Както в Народното събрание, така и на трибуните, предоставяни от телевизиите, не се провежда никакъв смислен дебат по големите проблеми на държавата ни. Обикновено от второто изречение се преминава към елементарни обидни клишета. Езикът на омразата, а това е езикът на „брадърската“ конкуренция, ни лишава от всякакъв поглед към бъдещето.

Изпих си горчивото кафе. Прогоних лошите мисли за упадъка на професията. Но преди това ги записах и го удостоверявам с подписа си.

От обновяване към рестарт

Най-после и в БНТ започнаха да работят върху публичния образ на своите водещи, което е нещо нормално за комерсиалните телевизии. Георги Любенов бе поканил новото лице – водещата на „Спортисимо.“ Слава богу, този път тя не бе облечена в червената си дреха с шокиращо деколте.

Нищо лошо нямаше в това деколте, но то отвличаше вниманието от другите харизми на водещата – чаровната й усмивка, например. Но да се появяваш дни наред с една рокля, не е по телевизионните стандарти. Все пак, обновяването в БНТ е факт. Авторекламата се размърда.

Но засега новостите се програмират с оглед времевия пояс в конкуренцията на частните телевизии. Не достига цялостното обновление, при което ще има преливане и взаимовръзка в собствената програма. Тогава вече ще можем за говорим не само за обновление, но и за рестарт на обществената ни телевизия. (Със съкращения)