Силен летен сезон изпраща Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов” във Велико Търново. Над 6000 зрители от страната са аплодирали спектаклите, представени от артистите в старата столица. С три национални турнета те са обиколили 15 български града.

Вече се превърнаха в традиция детските спектакли на търновска сцена, сподели директорът на МДТ Васил Вълчев. През юли и август те преминават под наслов “Лятна забавачница с мама, татко и аз”. Общо четири представления на “Карлсон и дребосъчето”, “Тримата братя и златната ябълка” и “Пипи Дългото чорапче” са изиграли артистите. Те са били посетени от около 1000 деца и възрастни. През октомври трупата тръгва на турне с постановката за любимата на деца и възрастни Пипи. То ще премине през пет града в страната. Balgari

Над 5000 души са посетили спектаклите от трите летни тура великотърновския театър. С постановката “Няма да платим” по пиесата на нобеловия лауреат Дарио Фо драматичната трупа е гостувала в три града. Успешно е било турнето и с оперетата “Баядерка” на Имре Калман. С това заглавие от 24 август до 1 септември музикалният състав е обрал овациите на публиката в шест града. След представлението пред пълна зала на мюзикъла “Криворазбраната цивилизация” в рамките на фестивала “Сцена на вековете”, спектакълът е игран в още шест града. За трета поредна година великотърновският театър не почива през лятото, а работи активно.

На 1 октомври – Международен ден на музиката, театърът ще гостува в Русе с оперетата „Баядерка”. На 10 и 11 октомври ще играе на варненска сцена, а на 18 октомври – в София. Четири премиерни заглавия подготвя за новия театрален сезон храмът на Мелпомена във Велико Търново. Първата премиера е на 26 септември от 19 часа в голяма зала, когато търновци и гостите на града могат да гледат френската комедия „Да си богат не е лесно” на Пиер Шено.

Още същия ден започват репетициите на мюзикъла „Вражалец” по пиесата на Ст. Л. Костов и музика на Дечо Таралежков. За режисьор е поканен директорът на кърджалийския театър Гълъб Бочуков, диригент-постановчик ще бъде Игор Богданов, а над сценографията ще работи Лидия Къркеланова. В мюзикъла ще участват актьори, солисти, оркестър, хор и балет на театъра.

Ново историческо заглавие ще има в афиша на храма на Мелпомена в старата столица. „Йоан, синът на Асен” е името на спектакъла, а автор на сценария е актьорът Иван Митев. Той е съставител и на текста за постановката „Величието Асеневци”, която продължава да се радва на голям успех сред публиката в цялата страна. По традиция МДТ „Константин Кисимов” ще зарадва любимата публика и с коледен концерт.

Автор: Мирослав Дечев