Photo by rawpixel.com from Pexels

Снимка: rawpixel.com from Pexels

Онлайн платформата EMPROVE ще помага на жени – жертви на насилие. Тя беше представена вчера на кръгла маса в Дома на Европа с участието на еврокомисаря за цифровата икономика и за цифровото общество Мария Габриел, която подкрепи инициативата.

Новите технологии могат да позволят на жертвите да не мълчат, но в началото, докато се осмелят, това да става онлайн, посочи Мария Габриел. Сигурна съм, че тази платформа ще даде кураж на много жени да направят първата стъпка, която понякога отнема години, добави тя.

Една от всеки три жени в ЕС е била обект на физическо или сексуално насилие или и двете, в половината от тези случаи съпругът или приятелят е бил този, който е насилвал, посочи еврокомисарят. Две трети от жертвите на насилие от партньори не сигнализират за това. Страшното е, че е голям броят на убитите жени вследствие на насилие, коментира тя. Еврокомисарят отбеляза, че близо 225 млрд. евро годишно са публичните разходи за отговор на насилието и пропуснатите ползи.

Насилието все още е в неговата най-тъмна част, продължава да се пренебрегва като проблем, докато се случва, коментира Мария Габриел и пожела платформата да бъде един стълб на жените, преживели насилие, за да изградят отново своя живот.

Има един по-рисков контингент, който не е в интернет, коментира по време на кръглата маса Саша Безуханова, председател на борда на Българския център за жените в технологиите. Една от мерките, за да се трасира трайно проблема, е осигуряване на среда на жените, преживели насилие, за икономическа независимост и нашата организация работи и в тази посока, посочи тя.