ученициНад 680 000 ученици в цялата страна ще прекрачат денс за първи или пореден път училищния праг. За 60 000 първокласници е особено голямо. В столицата техният брой е около 12 хил. Общият брой училища в страната, които пък днес ще посрещнат за още една учебна година задните за знания деца е 2 367. Над 150 от тях са с изцяло обновена и модернизирана материална база. Училището с най-много ученици в страната е 18-о Средно училище „Уилям Гладстон“ в София, което е с около 2400 ученици, информира заместник-министърът на образованието Деница Сачева.

Тя отбеляза, че училищата с най-малко ученици са в Родопите, като там има училища с под десет ученици.Именно в осем населени места там в общините Кирково и Крумовград 120 семейстава заявиха, че ще бойкотират днес първия учебен ден.Те няма да пуснат децата си на училище заради лошото състояние на пътя между селата Чорбаджийско и Токачка, който е част от републиканската пътна мрежа и като такъв е стопанисван от държавата. За днес е насрочен протест на разклона за крумовградското село Пашинци. Според кмета на село Тихомир Росица Мизюрска не е редно да се проваля първия учебен ден. Кметът на Кирково обаче смята да присъства на днешния протест.

Междувременно продължава инициативата за привличането или връщането на децата в училище. Общините налагат глоби на родители, които спират от обучение децата си. Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев беше категоричен, че държавата продължава да полага всички усилия за привличането и връщането на децата в училище, както за възвръщане на интереса им към образованието. През изминалата година са издадени 509 наказателни постановления на родители и са спрени много социални помощи.

През настоящата учебна година ще има и 27 паралелки със защитени специалности, сред които са топлотехника, електрообзавеждане на кораби, електрообзавеждане на жп техника, електрообзавеждане на електрически превозни средства за градския транспорт, ядрена енергетика, металургия на цветните метали и др. В 65 паралелки пък учениците ще се обучават за професии с очакван недостиг на пазара на труда – монтьор, машинен оператор, оператор, заваряване, стругарство. Телевизия “Евроком” честити първия учебен ден на всички ученици и техните родители, с пожелание за повече шестици и по-малко забележки в бележниците.