b0ed124b98dd12cefa0aba31bebb0428_bigЧленът на Комисията по досиетата категорична, че може да се търси връзка между възхода на определени олигарси у нас и спецслужбитеНе „тънка червена линия”, а линия във всички цветове на дъгата свързва Държавна сигурност с властта и бизнеса през последните 30 години.

Това пред бТВ членът на Комисията по досиетата Екатерина Бончева.Тя беше категорична, че може да се търси връзка между възхода на определени олигарси у нас и спецслужбите. „Лично аз съм виждала торба с пари в началото на 1990 г. като журналист – предназначени за бизнес в буквалния смисъл на думата”, сподели Бончева.По думите ѝ „куфарчетата” са и метафора: „Връзките, политическите и икономическите връзки, които са запазени, тази мрежа от зависимости съществува и днес”.

Тя припомни, че скоро при проверка на КТБ е излязло името на последния началник на Шесто управление на ДС Димитър Иванов, който е имал кредит с преференциална лихва.„За мен картината от 90-те до днес е ясна, въпросът е, че до този момент не е имало политическа воля да се прекъсне тази нишка”, подчерта Бончева. По думите й ДС е търсело всякакви хора: „като се почне от Вътко шофьора (който днес е по-известен като Ветко Арабаджиев, виден хотелиер, търсен за данъчни престъпления в особено големи размери, след като преди това най-големият му обект приемаше делегации за европредседателството – б.р.) и се стигне до Юлия Кръстева, един интелектуалец със световно име”.

Кръстева и някои интелектуални кръгове около нея защитават тезата, че тя е била „натопена” за агент на ДС и никога не е работила за службите. Бончева обаче е категорична: „От документите, които имаме, и от реакциите, които се събраха от хора, свързани със службите, няма никакво съмнение, че е работила съвсем съзнателно за службите”.Тя припомни и пространния анализ на Димитър Кенаров по темата, поместен в „Ню Йоркър“. „Хора, които са били вербувани в лагери и затвори под заплаха за живота или за живота на семействата им – за тях има извинение. От там нататък всичко останало е вече нагоре по стълбата – социална и професионална”, подчерта Бончева.