Dimitar-DelchevДБГ настоява за създаването на анкетна комисия, която да разследва задържането на български и румънски журналист. С действията си пернишката полиция е саботирала международно журналистическо разследване на мащабна корупция. За пореден път МВР на Бойко Борисов работи като комунистическа милиция, задържайки свободомислещите, за да прикрие истината за феодалния модел на управление в страната, заявяват от ДБГ.

Полицаите, задържали разследващия журналист от “Биволь” Димитър Стоянов и румънския му колега Атила Биро, са били на секретен пост и не са знаели, че журналистите ще идват на местопроизшествието, каза по bTV шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов преди ден.Журналистите бяха задържани край Радомир, докато работят по свое разследване, уличаващо строителната фирма “Джи Пи Груп” в двойно счетоводство и корупционни практики, свързани с европейски фондове.

Стоянов и Биро били арестувани на мястото, на което се унищожавали уличаващи документи.Призоваваме председателя на НС да създаде независима анкетна комисия, в която да се включат и представители на неправителствени организации, и разследващи журналисти, и експерти от извънпарламентарната опозиция. Налице е срамен удар срещу свободата на словото и ако той не бъде напълно разнищен, персонална вина за него ще носи министър-председателят и обществото ще очаква неговата оставка, заявяват от ДБГ.От ДБГ многократно сме алармирали за завладяването на голяма част от медиите от олигархични интереси. Репортери без граници класират България на 111-то място по свобода на словото, след Боливия и Македония. Европа гледа на нас като държава от третия свят, където и малкото независими журналисти ги арестуват, заплашват и бият.За да спре това, е необходимо ново законодателство за изсветляване на собствеността на медиите.

Необходимо е и в случаи като този в Перник, да има незабавна реакция на институциите. Къде са премиерът Борисов, президентът, главният прокурор, ръководството на специализираната прокуратура и шефът на КПКОНПИ? В този момент министърът на вътрешните работи и шефът на ГДБОП трябва да покажат “спасените” документи. Считаме мълчанието и бездействието на институциите по случая равносилно на прикриване на корупция в огромни размери, коментират от ДБГ.