Сега четете
Истинските журналисти вървят пред победителите, не като у нас – след тях

Истинските журналисти вървят пред победителите, не като у нас – след тях

baccfd923585f8d3d43d8f49d990af15_XLЩом веднага след акцията срещу Арабаджиев и Стайков може да извадиш тонове материали за и срещу тях, какво си правил досега? Защо си мълчал? Много е лесно да риташ падналия, когото прокуратурата вече е погнала. Истинският журналист би го направил преди това и би дал повод на прокуратурата да се задвижи

Мнозина смятат, че “The Sun” е вестник от най-ниско ниво – клюкарница и вестник на общите работници, и донякъде са прави. Повече обаче не са прави. “The Sun” постоянно прави разкрития, които освен свързани с обичайните публични личности на Острова – независимо дали политически, културни или тип “Big Brother” измисленяци, вади и истории, от които може да ви настръхнат косите. Ето само два примера.

Преди години благодарение на собствено разследване “The Sun” успя да внедри свой репортер като шофьор в четиричленна румънско-албанска банда, която подготвя отвличането с цел искането на откуп на Виктория Бекъм. Човекът на вестника е трябвало да бъде шофьор на групата. След като събрал всички необходими доказателства, от вестника се обадили в полицаят, където хал хабер си нямали за готвеното отвличане, и вечерта преди акцията бандата бе арестувана. Този случай разтърси много сериозно полицията. Тиражът на вестника хвръкна нагоре.

Вторият случай бе малко след това. От вестника изпратиха свой репортер под прикритие в Молдова. Там успяха да го снабдят с фалшиви молдовски документи за самоличност, да го върнат с тях нелегално в Англия, да му изкарат всички необходими документи тук, и да му осигурят всички възможни видове помощи. Този пък случай разтърси из основи британската система за емиграция. Тиражът на вестника пак хвръкна нагоре.

Сериозни истории подобни на тези две в “The Sun” има редовно.

Защо ви разказвам тези неща?

Чета от десетина дни разни материали с надслов: Извънредно, Ексклузивно, Само в еди къде си, за семействата на Ветко Арабаджиев и Миню Стайков. И това са материали, разказващи за истории, които стигат доста назад във времето – луксозен живот, трупане на богатство, неплащане на данъци… И ето тук е разликата между голямата част от българските медии (за щастие все още има и такива, които пишат истината преди да са дошли победителите) и “The Sun”. Щом веднага след акцията срещу Арабаджиев и Стайков може да извадиш тонове материали за и срещу тях, какво си правил досега? Тези материали не се събират за една вечер! Защо си мълчал? Това не вдига тиража, а прави тези издания да изглеждат жалки. Много е лесно да риташ падналия или да пишеш за някого, когото прокуратурата вече е погнала. Истинският журналист би го направил преди това и би дал повод на прокуратурата да се задвижи.

Така че по-лека с екслузивността и извънредността. Тях може да ги ползвате, ако напишете за подобните на Арабаджиев и Стайков, защото като тях има още много в България, но да пишете преди да са паднали в калта.

Вижте и

Но, разбира се, не ви стиска!

Автор: Галин Люцканов, lyutskanov.co.uk

Източник: Афера

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре