5500m

Президентът на Индия Рам Натх Ковинд, заедно със съпругата си Савита Ковинд, беше на двудневно държавно посещение у нас по покана на президента Румен Радев. Това е първата визита на индийски президент в България през последните 15 години. По време на срещата си на 5 септември в София двамата президенти изразиха обща позиция, че взаимоотношенията между България и Индия се градят върху истинско приятелство и то е солидна основа за изграждането на едно съвременно партньорство, основано на споделени демократични ценности и ангажимент към глобалния мир и сигурност. В тяхно присъствие бяха подписани редица двустранни документи – Програма за сътрудничество в областта на науката и технологиите за периода 2018-2021 г., както и три меморандума в областта на туризма, образованието и ядрената енергетика.

Същият ден Рам Натх Ковинд изнесе лекция в Аулата на СУ „Св. Климент Охридски“ на тема „Образованието като инструмент на промяна и общ просперитет“. На 5 септември в Индия се отбелязва Денят на учителя в чест на доктор Сарвепали Радхакришнан – изтъкнат учен и държавник, посетил България през 1954 г. в качеството си на вицепрезидент на Индия и положил основите на съвременните отношения между двете страни.

Посвещавам днешното си слово на този велик учител, на това въплъщение на отношенията между България и Индия – каза индийският президент и припомни, че образованието и учението са градивните елементи на ползотворните отношения между всеки два народа – отношения, каквито със сигурност съществуват между България и Индия.

В исторически план България и Индия винаги са били средища на традициите, но и на промяната. Нашите общества имат здрави устои и дълга памет. Ние сме и острови на стабилност в нашите региони – на Балканите и Индийския океан. На нас, на нашите народи, на нашите млади хора – като студентите, събрани тук, се пада да доизградим едно още по-пълноценно партньорство. Нашите цивилизации са древни, а нациите ни са млади – знаем си цената и разбираме ценностите си. А такъв процес най-успешно се заражда в университетите,добавиРам Натх Ковинд.

По време на посещението на президента на Индия се проведе българо-индийски икономически форум, в който взеха участие 67 представители на индийския бизнес и около 270 български компании. Бяха обсъдени възможностите за двустранно сътрудничество в различни области, сред които туризъм, недвижима собственост, инфраструктура, фармация, отбранителна индустрия и др.
На 6 септември, когато отбелязахме 133-та годишнина от Съединението на България, двамата държавници откриха паметник на Махатма Ганди, непосредствено до централната алея на Южния парк в столицата София. В своето слово президентът Румен Радев поздрави всички с националния празник и каза:

Идеите и учението на Махатма Ганди са широко известни, защото съдържат универсални ценности. Карат ни да бъдем по-добри, да гледаме в бъдещето, за да търсим доброто за света. Посланието за мир, ненасилие, любов между хората, призивът му ние да бъдем промяната, която се стремим да постигнем в света, неговото убеждение, че съчувствието към другия е най-добрият начин за решаването на всеки спор – всичко това му отрежда достойно място сред най-светлите мислители-хуманисти в света. Щастлив съм, че в днешния празничен ден България отдава почит към Махатма Ганди.

От своя страна президентът Ковинд каза: Откриването на тази статуя идва в изключително подходящ момент – след по-малко от месец, на 2 октомври, ще започнат честванията по повод 150-годишнина от рождението на Махатма Ганди, наричан „бащата на нацията“, апостол и радетел на мира и ненасилието по света, човекът който превърна политически немислимото в политически неизбежно.