Сега четете
Кодексът за фалшивите новини готов още този месец

Кодексът за фалшивите новини готов още този месец

world-news-daily-report-fake-newsЩе има много конкретни мерки срещу фалшивите новини и фалшивите акаунти, обясни еврокомисарят Мария Габриел.Кодексът за дезинформацията онлайн, чиято цел е да ограничи разпространението на фалшиви новини, ще бъде готов още през този месец. Такова очакване изрази еврокомисарят по цифровата икономика и общество Мария Габриел, която е инициатор на изработването му.На 2 септември еврокомисарят участва в 11-ия летен университет на младежката структура на ГЕРБ под мотото „Само истината, не на фалшивите новини” край Варна.

Работна група експерти работи от месеци по кодекса. Първата версия, която еврокомисарят получила обаче, не е отговаряла на очакванията й.„Очакваме много конкретни мерки за прозрачност, за борбата с фалшивите акаунти, за алгоритмите и начина, по който те оказват влияние върху нашия информиран избор”, обясни Мария Габриел.По думите й окончателният вариант трябва да бъде готов през този месец, а до месец октомври вече трябва да има оценка на неговата ефективност и резултатите да са налице. Ако това не се случи, Еврокомисията си запазва правото през декември да излезе с анализ и да предложи следващи мерки за борба с фалшивите новини, включително със законодателен характер, а не в сферата на саморегулацията.Еврокомисарят изтъкна, че само за няколко месеца са успели да вкарат в политическия дневен ред на Европа фалшивите новини и дезинформацията онлайн.

„Истината е, че фалшивите новини засягат всеки един от нас, засягат и демокрацията като нейни устои и принципи, и най-негативното последствие е, че те рушат доверието”, коментира тя.Мария Габриел обърна внимание на медийната грамотност и проверката на достоверността на информацията.През септември започват и преговорите между Еврокомисията и Европарламента по създаването на Европейската агенция за киберзащита. „Държавите членки ще могат в момент, в който установят уязвимост, да се възползват директно от експертизата на агенцията”, обясни еврокомисарят.

По думите й за последните 2 години броят на кибератаките е скочил с 300%. До 2021 година финансовите загуби за съюза ще стигнат 6 млрд. евро. Габриел каза още, че ще продължи работата по създаването на мрежа от центрове, в които киберсигурността да бъде Водещ фактор. В тях ще бъдат привлечени експерти, ще се работи да се изпреварват част от действията, защото последствията от кибератаките са изключително големи. Киберзащитата е елемент на националната сигурност, коментира на форума евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев. По думите му обаче бизнесът не е подготвен за удари, а малките и средните предприятия нямат изграден капацитет. Според него единното европейско звено за киберзащита трябва да помага както на държавите от ЕС, така и на бизнеса. Според него за да се преборим и да бъдем подготвени срещу подобни атаки, трябва да се направи информационна кампания, която да уведомява за подобни заплахи.

Вижте и

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре