amazonДо заветния праг са близо Alphabet Inc. и Microsoft Corp. Акциите на Amazon.com Inc. нараснаха по време на американската търговия с 1,9% вчера, което тласна за кратко пазарната оценка на компанията над прага от 1 трлн. долара. С това тя стана следващата, която достигна подобна оценка, след като по-рано миналият месец това направи Apple, съобщава Bloomberg.

Това е значителен успех за изпълнителния директор Джеф Безос, който основава Amazon в гаража си през 1994 г. като малка онлайн книжарница. В момента той е най-богатият човек в света, който ръководи предприятие с годишни продажби за над 200 млрд. долара и над 575 000 служители. И макар компанията да е изминала дълъг път от скромното си начало, нещата за нея се движиха бързо особено през последните няколко години.

Цената на книжата й се увеличи повече от три пъти от 2015 г. насам, достигайки във вторник цена от 2050,50 долара. Apple и Amazon не са първите компании, които прекрачват границата от 1 трлн. долара. Енергийната PetroChina за кратко достигна тази сума в края на 2007 г., но след това бързо се понижи след срива в цената на петрола по време на финансовата криза. Скоро обаче техният елитен клуб може да бъде допълнен и от Alphabet Inc. и Microsoft Corp., които също са близо до заветния праг.