sgs-mesale-tolu-100-1280x720

Толу ще продължи да се бори за каузата на своите турски колеги

Германската журналистка от турски произход Мешале Толу, освободена от затвор в Турция през декември, която се завърна в Германия в неделя, след като забраната й за пътуване беше отменена, заяви, че ще продължи да се бори за колегите си, затворени в Турция в рамките на репресиите след осуетения преврат през 2016 г., предава Ройтерс, цитирана от БТА. Толу, която беше обвинена в участие в терористична организация и в публикуване на терористична пропаганда, е един от десетките хиляди държавни служители и журналисти, затворени след опита за сваляне от власт на президента Реджеп Тайип Ердоган.

“Аз може днес да съм тук, но хиляди колеги, опозиционни активисти, адвокати, студенти – 70 хиляди студенти са в затвора – все още не са свободни”, каза Толу пред репортери на летището в Щутгарт след пристигането си от Истанбул. “Не мога да бъда истински щастлива от напускането на страната, в която бях в затвора, защото знам, че там нищо не се е променило”, добави журналистката.

Толу описа как маскирани въоръжени полицейски служители нахлули в дома й през нощта през април миналата година, събудили спящия й син и я подложили на тормоз по време на обиска, преди да я арестуват.Съпругът й Суат Чорлу все още е в турски затвор по обвинения в тероризъм след опита за преврат. Толу заяви, че тя ще се върне в Турция, за да се яви на процеса му, независимо от страха, че може да бъде арестувана отново.

Германия поиска освобождаването на няколко свои граждани, някои от които от турски произход, като необходима стъпка за подобряване на отношенията с Турция.Отношенията между партньорите в НАТО се вгорчиха, след като Германия осъди задържането на около 50 хиляди души в Турция и уволнението на още около 150 хиляди, включително учители, съдии и военнослужещи.Връзките между двете страни се подобриха през последните месеци, особено след като Турция освободи германско-турския журналист Дениз Юджел през февруари, припомня Ройтерс.