Сега четете
Скъпи приятели и братя от България, извинявайте!

Скъпи приятели и братя от България, извинявайте!

Така премиерът на Македония Зоран Заев се извини за коментара си относно Илинденско- Преображенското въстание в интервюто, което даде на 4 август пред телевизия „1ТВ“. В него Заев нарече въстанието македонско, което предизвика спорове в родните ни политически среди.

В обръщение в социалната мрежа фейсбук македонският премиер поднесе извинение към „приятелите и братята си“ българи и посочи, че коментарите му са грешка и са направени по невнимание.

Извинението идва ден след като българския премиер Бойко Борисов заяви, че каквото и да е казал Заев е за негова сметка.

„Ако Заев го е казал с умисъл или непремислено, пак е за негова сметка. Защото когато дойде до ЕС и ние също трябва да дадем нашето съгласие, ще си спомним за тези неща. Съветът ми към всички е да бъдат по-обрани“, коментира вчера Борисов пред журналисти.

Публикуваме цялото съдържание на публикацията на Зоран Заев в превод на български:

Виждам, че в приятелска България се откри обществен дебат и дори се повдигна въпросът дали двете нации градим ИСКРЕНО приятелство и сътрудничество.

Искам да призова всички граждани, дори и критиците в Македония и България да не се съмняват, че приятелството и сътрудничеството са искрени.

Повече от една година ние празнуваме заедно общи моменти от историята между двата народа, няколко пъти заедно отбелязваме исторически събития.

Аз съм първият премиер на Македония, който се поклони пред паметника на Гоце Делчев в България (Благоевград) по време на общото честване на празника.

Преди това моят приятел, господин Борисов, беше първият български премиер, който се поклони пред гроба на Гоце Делчев в Македония (Скопие) при съвместното отбелязване на празника. Двамата заедно се поклонихме и пред паметника на цар Самуил в София. Заедно в Рим, във Ватикана тази година почетохме светите братя Кирил и Методий, общите славянски просветители. Премиерът Борисов дойде в Скопие да се поклони пред паметника на холокоста на евреите.

Скъпи приятели и братя от България, вярвайте, че искрено градим приятелството, което преди няколко десетилетия беше изгубено. Това беше загуба и за двете страни. Ние открихме отново нашия приятел и брат. Да не позволяваме да се върнем назад. Това е нашият дълг пред децата ни. Понякога, ние политиците, не сме много внимателни, понякога правим грешки, но ви уверявам, че това е неволно, защото искрено желаем приятелство и сътрудничество така, както го заявихме при подписването на споразумението за добросъседство и приятелство.

Нима можем да забравим как премиерът Борисов и министър Захариева се бориха за Македония в Съвета на министрите на Европейския съюз и пред Съвета на Европа, за да получим дата за започване на преговори с ЕС? Бориха се така сякаш се борят за своята страна.

Можем ли да се правим на слепи и глухи, когато гледаме и слушаме за всичко, което България направи и успя с това да помогне на Македония да получи поканата за членство в НАТО? Не видя ли цяла Европа как България помага на Македония и Западните Балкани да се доближат до Европейския съюз?

Никога няма да забравим това приятелството, което се доказа на дела. Ние сме благодарни и го уважаваме много. Затова заедно ще отпразнуваме и празнуваме миналото си и на основите на това минало ще продължим да изграждаме нашето общо бъдеще. Заедно ще бъдем като едно семейство в единство със съюзниците от  Европейския съюз и НАТО.

Ето текста на Зоран Заев и в оригинал:

Гледам во пријателска Бугарија се отвори јавна дебата и се постави дури и прашањето за тоа дали ние двете земји и двата народи градиме ИСКРЕНО пријателство и соработка.

Вижте и

Сакам да им порачам на сите граѓани, дури и на критичарите во Македонија и во Бугарија, да немаат дилема дека пријателството и соработката се искрени.

Ние повеќе од една година чествуваме заеднички делови од историјата меѓу двата народи, неколку пати заедно одбележуваме историски настани. Јас сум првиот премиер на Македонија што во Бугарија (Благоевград) се поклони пред споменикот на Гоце Делчев при заедничкото одбележување на празникот. Претходно мојот пријател, господинот Борисов, беше прв бугарски премиер кој се поклони пред гробот на Гоце Делчев во Македонија (Скопје) при заедничкото одбележување на празникот. Заедно двајцата претседатели на влади се поклонивме и пред споменикот на Цар Самоил во Софија. Заедно во Рим, во Ватикан оваа година ги славевме Светите браќа Кирил и Методиј, заедничките сесловенски просветители. Премиерот Борисов дојде во Скопје специјално да се поклони пред споменикот на Холокаустот на Евреите.

Драги пријатели и браќа од Бугарија, верувајте, искрено градиме пријателство кое неколку децении наназад беше изгубено. Тоа беше загуба за двете земји. Ние повторно го најдовме нашиот пријател и брат. Да не дозволиме да се враќаме назад. Тоа ни е обврска пред нашите деца. Некогаш можеби не сме доволно внимателни ние политичарите, некогаш правиме и грешки, но ве уверувам дека тоа е само невнимание, затоа што искрено сакаме соработка и пријателство како што тоа го потпишавме во договорот за добрососедство и пријателство.

Зарем можеме да заборавиме како премиерот Борисов и министерката Захариева се бореа за Македонија во Министерскиот Совет на ЕУ и во Советот на Европа, за Македонија да добие датум за почеток на преговори со ЕУ? Се бореа како што се борат за својата земја.

Зарем можеме да се правиме слепи и глуви кога гледаме и слушаме с? што Бугарија направи и успеа во тоа да ѝ помогне на Македонија за добивање на поканата за членство во НАТО? Зарем цела Европа не виде како Бугарија помага за Македонија и Западниот Балкан да се приближат кон Европската Унија?

Никогаш нема да го заборавиме тоа пријателство кое е докажано на дело. Ние сме благодарни и многу го почитуваме тоа. Затоа заедно ќе го славиме и чествуваме нашето минато и на темелите на тоа минато ќе продолжиме да ја градиме нашата заедничка иднина. Заедно ќе бидеме како едно семејство во заедништво со сојузниците од Европската Унија и НАТО.

 

източник: 24  часа

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре