Владимир КаролевКаролев към Зелените: Пийте сега една студена вода, после ще пиете още една!Според Петко Ковачев, правителството е направило същата грешка, която преди време направи МОСВ – довери се не на правото, а на интереса.Активистът на „Зелените“ Петко Ковачев и икономистът Владимир Каролев коментираха пред Нова Телевизия решението на Върховния административен съд, който на първа инстанция отмени промените в Плана за управление на Пирин, които бяха приети от Министерски съвет.

Според Ковачев, правителството е направило същата грешка, която преди време направи МОСВ – довери се не на правото, а на интереса. „За втори път ВАС посочи, че държавата не си върши работата и ще си понесе отговорността – да пусне процедурите за екологична оценка и оценка на въздействието върху околната среда, незаконността на строителството на нови писти и незаконността на новите водохващания”, каза той.  Владимир Каролев, уточни, че ставало въпрос само за част от водохващанията.

„Много съм доволен от това решение”, заяви от своя страна Каролев. Той обяви за „измишльотини” това, че щяло да се строи на 48% от територията на парк „Пирин“.  „Има 64 решения на ВАС, че тези хора, които сега водят дело за плана за управление на Пирин…  Хващам се на бас, че на петчленка във ВАС ще падне”, разпали се Каролев, според когото и от ЕК казали, че няма нарушение на европейски регламент.  „Отричам това определение, вие отричате 64 съдебни решения“, довърши Каролев.

 „Министър Димов просто трябваше да направи преценка т.е. да има процедура дали да има екооценка на плана за управление на Пирин, а той отказа да го стори”, каза Петко Ковачев.  Проведената на висок тон и с много прекъсвания дискусия приключи с думите на Каролев: „Пийте сега една студена вода, че ще пиете още една като излезе решението на ВАС”.