5b7da10dc9f25f9c997bf33146220196_XLПреплува вързан в чувал 3380 м в Охридското езеро

Човекът-амфибия постави поредния си рекорд за Книгата на Гинес. Той преплува Охридското езеро опакован в чувал и с ръце и крака оковани в белезници близо три километра и половина.

Разстоянието от 3380 метра е изминато за около 3 часа и беше наблюдавано от представители на Гинес, тъй като Петков се бори за нов световен рекорд.

“Организацията е перфектна. От мен се иска да поставя рекорда. Готов съм”, сподели Петков преди старта.

Когато стигна втория километър, организаторите съобщиха, че разстоянието е преминал за около 1 час и 10 минути. Те уточниха, че тъй като Яне Петков плува с глава назад, не преминава трасето по права линия, а леко заобикаля. Трудности към финала е създала и влошаващата се метеорологична обстановка.

Целта на 64-годишният Яне Петков от Сандански беше да подобри легендарния рекорд на индиеца Гопал Кадрил, преплувал в подобни условия в Индийския океан 3,071 метра. При това Кадри не е бил в чувал.

Миналата година по същия начин Яне Петков стана първият човек преплувал река Дунав.

Издържливостта на човека-амфибия има своя история. Преди години пада от покрива на къщата си. Лекарите почти не давали надежда за живота му. Тогава той започва да прилага техните на Петър Дънов за дълбоко дишане и съсредоточаване на мисълта.